Hlavní obsah

Na Pohodě se tančilo na The Roots, dorazila prezidentka Čaputová, Lykke Li nepřiletěla

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trenčín

Druhý den festivalu Pohoda, jenž se koná na letišti v Trenčíně, charakterizoval dočasný drobný déšť, roztančení diváci, diskuze prezidentky Zuzany Čaputové a zrušený koncert zpěvačky Lykke Li. Akce je vyprodaná, na místě je na třicet tisíc lidí, a v pátek se program konal na všech pódiích.

Foto: Tomáš Tkáčik

The Roots na festivalovém pódiu.

Článek

Zatímco čtvrteční večer byl spíše zahřívací a v areálu se na všech scénách nehrálo, v pátek se rozjelo osm pódií s hudebním programem a stejně tak ta, na kterých byl program odlišný. Od dopoledne skrápěl areál jemný déšť, jenž více než nepříjemností byl vítaným osvěžením. V podvečer ustal a trenčínské letiště opanovalo příjemné počasí, vhodné pro hudební svátek.

Nebylo tedy divu, že pro celý den bylo typické roztančené publikum. Přiměl je k tomu mimo jiné vkusný neo soul americké skupiny The Roots, jež rozehrála hudební parádu bezprostředně po svém vstupu na scénu a údy fanoušků nechala odpočinout až se svým odchodem.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Pódium během setu The Roots.

The Roots byli ostatně jedním z největších lákadel celého festivalu. V jejich tvorbě je řada tradičních vlivů z černošské hudby, počínaje hip hopem a konče jazzem. Interpretace jejich skladeb stojí na hlubokém muzikantství a neochotě v něm jakkoli polevit. I v Trenčíně pak platila stará pravda o tom, že jakmile rozehrají koncert, prostor pod pódiem se mění v taneční plochu.

Podobně na diváky v pátek působila hudba newyorské formace Morgan Herritage, jež přinesla reggae, stejně tak slovenské kapely Medial Banana, která bere ze stejného stylového zdroje. Legenda hudby kalypso, zpěvačka Calypso Rose z Trinidadu a Tobaga, byla přívětivá už jenom svým vystupováním, natož pak muzikou. I při ní se mnozí lidé vlnili v bocích a na tvářích měli slastné úsměvy.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Nad festivalem se po jemném dešti udělala duha.

Za pozornost stály i koncerty řady skupin na menších pódiích. Divocí Britové Snapped Ankles hráli v maskách a prezentovali se elektronickým post punkem. Jejich hudba byla až magická. Mnozí diváci se během ní dostávali do kontrolované taneční extáze, a vystoupili z ní možná jen v momentě, kdy zpěvák skupiny vyrazil mezi ně a poutal na sebe větší pozornost než úderná rytmická muzika, jež v tu chvíli hrála jen roli doprovodu k jeho výletu.

Britsko-islandská dívčí punkrocková parta Dream Wife byla rovněž strhující, nicméně největší příběh dne zažily Maria Uzorová a Gemma Cullingfordová, tedy britská indie-elektronická dvojice Sink Ya Teeth. Odpoledne hrála na menší scéně, kde ji viděl ředitel festivalu Michal Kaščák. Líbilo se mu, co se na pódiu i mezi diváky děje, a rozhodl se pozvat tandem na noční koncert na hlavní scénu.

Foto: Michal AUgistin

Dream Wife, překvapení pátečního programu.

Měl k tomu prostor i důvod, protože věděl, že na své vystoupení nedorazí jedna z hlavních festivalových akvizic, švédská indiepopová zpěvačka Lykke Li. Její naplánovaný let z Barcelony byl zrušen a další měl takové zpoždění, že by vystoupení nestihla. Byť byly její kapela i tým na trenčínském letišti od pátečního dopoledne, ona nedorazila.

Už v pravé poledne se v pátek na festivalu představila nová slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. S novinářem Štefanem Hríbem diskutovala o současné společenské situaci a navázala na svou loňskou festivalovou účast, kdy ještě ve své nynější funkci nebyla.

Foto: Lucie Kotrhová

Štefan Hríb a Zuzana Čaputová na letošní Pohodě.

V sobotu se bude na Pohodě konat poslední festivalový den. Jeho hlavní hvězdou bude britský zpěvák Liam Gallagher, bývalý člen skupiny Oasis.

Reklama

Výběr článků

Načítám