Hlavní obsah

Mystická Schikanederova malba Kontemplace jde do dražby

Právo, Peter Kováč
Praha

V neděli odpoledne se na pražském Žofíně uskuteční již tradiční Aukční den, který k prodeji nabídne obrazy, sochy a kresby v hodnotě 50 miliónů korun. Největší atrakcí souboje sběratelů bude dílo Jakuba Schikanedera nazvané Kontemplace, nejmystičtější malba české secese.

Článek

Mnich na břehu nekonečného moře rozjímá o boží i pozemské věčnosti. Dvoumetrový obraz se po mnoho desetiletí považoval za nezvěstný, nicméně záhy po objevení byl vystaven jako umělecká senzace v pražské Národní galerii a pak i v brněnské Moravské galerii.

Dražba tohoto Schikanedera začíná na částce sedm miliónů korun, pokud se prodá i za tuto cenu, půjde v případě malíře o rekord. Cena za Kontemplaci je enormní, ale zasloužená. Nicméně pamětníci si jistě vzpomenou na dobu, kdy Schikanederovy obrazy stály ve starožitnostech jen pár tisíc korun.

O tvůrčí i cenovou rehabilitaci autora se postaral historik umění Jiří Kotalík výstavou ve Středočeské galerii (nyní GASK) v roce 1977. Nedělní aukci pořádají společně Galerie Kodl a Vltavín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám