Hlavní obsah

Muzikál o Davidovi je vykradená kompilace s povedenou animací

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový český scary muzikál Je třeba zabít Davida!, který měl minulý týden premiéru v pražském Divadle Broadway, není originální, osobitý ani tak bláznivý. Příběh o cestě dvou přitroublých dělníků do minulosti a jejich snaze zabít skladatele Michala Davida je přes maskovaný nadhled především nepokorný, protože David je jen lokální hvězda ve výseči hudebního spektra.

Článek

Vydlážděn je pak lacinými žerty scenáristů Oldřicha Lichtenberga a Radka Balaše (je též režisér), což na jeho důvěryhodnosti nepřidává. Děj je neoriginální, takže trumfem měly být akce, vtip a Davidovy písničky.

Akcí je dost, jenže jsou očekávané a prvoplánové. Žádná neposunula příběh k nečekané zápletce. Vtip sice přítomen je, ale povětšině šosácký, vulgární nebo laciný – třeba v přítomnosti homosexuálů zahraných tak, jak by to udělal každý školák, nebo nekonečném šišlání a pitvoření se herců bez viditelné příčiny. Protagonisté navíc fórky často otrocky dokončují a vysvětlují, takže prostoru pro divákovu spoluúčast mnoho není.

Muzikál také krade

V animaci připomene sérii o Růžovém panterovi, v příběhu si bere ze všech těch Bláznivých střel, Sluncí, sen a čehosi nebo Dědictví aneb Kurvahošigutntag, často transparentně. Výsledkem je tím pádem kompilace hlášek a gagů, což je na plnohodnotné muzikálové dílo trochu málo.

Pochvalu zaslouží úvodní scéna, jež končí šotem spojeným s prezentací Davidovy písně v několika částech světa. Fenomenální je v něm Karel Gott, zde bodrý německý pěvec.

Animace jsou nadčasové

Zajímavé jsou rovněž animace, které muzikálu vytvářejí vizuální podobu a v příběhu jsou dobře načasované a funkční. Nové aranže Davidových písní od Daniela Bartáka jsou sice dost poplatné původním verzím, skladbám nicméně dodaly moderní kabát a pasovaly je tak na nejvýraznější prvek celého představení.

Mezi herci exceloval Roman Vojtek jako ing. Leyden. Přestože má v roli všechny možné vady řeči, je nenásilně vtipný, herecky přesvědčivý a obstojí i pěvecky. Přezpívat totiž Davidovy písničky není jednoduché. Mnohokrát se to během představení pohříchu ukázalo a zaplaťpánbůh za výkony Bohouše Josefa, Martina Pošty nebo Moniky Absolonové.

Je třeba zabít Davida! úroveň naší muzikálové scény nezvedá a na diváky neklade žádné požadavky. Je třeba přijít, zaplatit, sednout si a smát se. Je to jen další produkt pro pobavení v řadě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám