Hlavní obsah

Můžete obdivovat nejkrásnější ženu Evropy

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komu dnes naskočí fakta ke jménu Hedy Kieslerová nebo Hedy Lamarr? O ní, o české literární a filmové avantgardě přelomu 20. a 30. let, o první velké hollywoodské erotické hvězdě hrají v brněnském HaDivadle inscenaci Extase Luboše Baláka a Mariána Amslera.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Petra Vajdová (Hedy Lamarr) a Marián Chalány (Princ von S.)

Článek

Rok 1933, mladá rakouská herečka (*1913), český režisér Gustav Machatý. Po vynikajících němých filmech Kreutzerova sonáta a Erotikon jeho už třetí zvukový - Extáze. Poprvé úplně nahá žena před kamerou, erotická scéna bez zatmívačky. V USA se film směl promítat až v roce 1938, jinde zůstal zakázaný.

Ze světel do samoty

Manžel Hedy Kieslerové, rakouský fašista, se pokoušel skoupit všechny kopie. Koncem 30. let se Hedy otevřela cesta do Ameriky. Stala se prvním erotickým symbolem Hollywoodu, ještě dlouho před Monroe nebo Taylorovou...

Amsler dokázal režijně téměř nemožné. Postihnout v téměř tříhodinové inscenaci (čas ale vůbec nevnímáte) nejenom okolnosti vzniku Machatého Extáze, ale také složitou cestu pozdější Hedy Lamarr na západ Spojených států, její traumatické stáří, cesta do zapomnění až k smrti v roce 2000 v Orlandu na Floridě.

Málo se ví, že Evu v Extázi měla hrát původně Adina Mandlová. Její tehdejší partner, žárlivý Hugo Haas, její odvahu postavit se před kameru nahá ale zviklal.

Režisér divadelní Extase našel pro Kieslerovou ideální představitelku v Petře Vajdové. Uvěříme jí, že Hedy byla nejkrásnější ženou Evropy, a později (1948) i světa. Sama Vajdová k dokonalosti nemá daleko. Filmaři jí teprve objeví. Zrazuje ji jenom slovenská mateřština. Inu Rakušanka v Praze, potom v Paříži, Londýně a Los Angeles.

Starší polohy jejího osamělého osudu po šesti manželstvích nakrojila s pochopením Simona Peková. Ilona Baráth velice věrohodně vystřihla Mandlovou, Monroe i Andy Warhola. Z mnoha postav, které ztvárňují, se Vandě Drozdové povedla Judy Garlandová a Warhol, Marii Ludvíkové Frau Truda.

Z mlhy zapomnění

Z mužských představitelů stojí za zmínku Marián Chalány (kameraman Stallich, princ von S.), Jiří Hájek (Machatý, Marlen Dietrichová), Marek Pospíchal (Julius Fučík), Cyril Drozda (Karel Poláček, Benito Mussolini), Miloš Maršálek (Gene Markey), Tomáš Sýkora (Hugo Haas), Miroslav Kumhala (Warhol), i když si v pondělí 9. února vybral breptový den. O první erotické hvězdě světového filmu přináší informace únorové číslo Xantypy. Z mlhy zapomnění ji do světel ramp vytahují ovšem mladí divadelníci. A to je dobře.

HaDivadlo Brno - Luboš Balák, Marián Amsler: Extase. Režie Amsler, dramaturgie Marie Špalová, scéna a kostýmy Martyna Dworakowska, hudba Slavomír Solovic, pohybová spolupráce Júlia Horváthová.

Reklama

Výběr článků

Načítám