Hlavní obsah

Multimediální instalace od Mileny Dopitové nenudí

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zábavnou formou pojala svou multimediální instalaci česká umělkyně Milena Dopitová. Pro pražskou Polansky Gallery vytvořila speciální videoprojekci s názvem Já, Pojď, Mám, Já, Jdu! Odkazuje jím na klasické signály volejbalistů, které také k projektu Dopitová přizvala. Výstava trvá do 26. ledna.

Foto: archív

Instalace Mileny Dopitové je plná pohybu.

Článek

Skupina mladých mužů se v černém prostoru oddává jakémusi rituálu. Oděni jednotně v bílém částečně připomínají sportovce uprostřed zápasu, částečně účastníky meditační seance. Pohyb určuje rytmická hudba, výraz mladíků se nemění.

„Projekt je záznamem programu skupiny mladých lidí v nejednoznačném čase i prostoru. Způsobem sobě vlastním reprezentují událost, hru, představení, jakýsi break. Pozitivní skupinová energie je zde motivací pro začlenění jedince do společnosti,“ vysvětluje Dopitová, která se často vyjadřuje performancemi, fotografiemi nebo videoartem.

A dodává: "Absence kolektivní konfrontace a komunikace může vyvolávat pocity nejistoty, ztrátu sebevědomí a víry v utváření vlastního názoru nejen v mladém věku, ale napříč generacemi."

Instalace, využívající holografickou technologii, je trojrozměrná v tom smyslu, že pohlcuje celý prostor. Čímž vzniká jedinečná atmosféra, neboť divák se stává téměř plnohodnotným účastníkem hry.

Výstava by se měla letos podle majitele galerie Filipa Polanského prezentovat i v New Yorku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám