Hlavní obsah

Morávek končí v Huse na provázku

Právo, ČTK, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Vladimír Morávek končí koncem roku jako umělecký šéf brněnského Divadla Husa na provázku.

Foto: ČTK

Režisér Vladimír Morávek.

Článek

Důvodem jeho rozhodnutí jsou neshody se zaměstnanci, jimž se nelíbí způsob jeho práce.

Ve funkci, kterou zastává od roku 2005, vtiskl tvorbě souboru svůj styl, vyvolávající kontroverzní reakce. Jako režisér patří Morávek k nejoceňovanějším, nejosobitějším i nejdiskutovanějším osobnostem českého divadla z přelomu tisíciletí.

Morávek v Divadle Husa na provázku působil již v letech 1989-96, ale již tehdy se se souborem za konfliktních okolností rozešel. Poté vytvořil ve funkci uměleckého šéfa Klicperova divadla v Hradci Králové oceňovanou éru, v níž tato scéna opakovaně získala titul divadla roku. Po necelých deseti letech se do Husy na provázku vrátil jako umělecký šéf, kde zabodoval jedenáctihodinovou scénickou freskou podle Dostojevského Svlékání z kůže, projekty Sto roků Kobry, Perverze v Čechách, Čapek (Čapkové) na provázku nebo montážemi z Havlových textů. Jeho zatím posledním režijním počinem je představení Ubu králem: Svoboda! s Miroslavem Donutilem v hlavní roli.

Reklama

Výběr článků

Načítám