Hlavní obsah

Martin Němec: Nemám ani všechna naše alba

Právo, Jaroslav Špulák

Pražská skupina Precedens oslavuje třicet let. Při té příležitosti vydává kompilaci nazvanou prostě 30 let a chystá tři výroční koncerty - 4. 12. zahraje v brněnské Melodce, 10. 12. v pražské Malostranské besedě a 28. 12. v karlovarském Lidovém domě. Na otázky odpovídal zakládající člen, skladatel, textař a hráč na klávesové nástroje Martin Němec.

Foto: Foto archív kapely

Martin Němec a Bára Basiková, ústřední postavy historie Precedens

Článek

Na pódia se vrátíte po asi dvou letech koncertní i tvůrčí stagnace. Znamenají chystaná vystoupení něco více než jen připomínku třiceti let existence?

Prostě si jeden kamarád kapely vzal do hlavy, že zorganizuje koncerty ke třicátinám, a opravdu dokázal skloubit termíny účinkujících a udělat všechny kroky k tomu, aby se realizovaly. Jiný kamarád spustil Facebook a začal pomáhat s propagací. Já pak už jen připravil dramaturgii, vybral hosty a nazkoušel s muzikanty třicet písní. Ale to počítám i předkapelu Lili Marlene, která je zároveň mým alibi, že snad opravdu netrpím tvůrčí stagnací, protože jsem stejně jako v Precedens autorem hudby a textů.

V jaké sestavě Precedens vystoupí a jaké si pozve hosty?

Na kytaru hraje Jan Šobr, který je zároveň se mnou a nedocenitelným klávesákem a programátorem Pavlem Nedomou i členem Lili Marlene. Za bicí usedne Míra Turek, jenž s Precedens nahrál mnoho alb, a na basovou kytaru hraje Martin „Maťo“ Ivan, který je po léta znám jako spoluhráč Michala Pavlíčka. Jako host vystoupí kytarista Ivan Korený, jenž s námi odehrál mnoho koncertů a natočil album La, la, lá… Svůj blok odzpívají Petr Kolář a Bára Basiková s hostem Janem Saharou Hedlem, spoluzakladatelem Precedens. Duetů se zhostí i zpěvačka Lili Marlene Dáša Součková se svým nenapodobitelným altem. Při zkouškách kapely jsem si uvědomil, že je to patrně nejlepší sestava Precedens. Ale to říká vždy před koncerty každý kapelník, že jo?

Které období Precedens považujete za nejdůležitější?

Myslím, že to bylo období kolem vydání debutové Doby ledové. To víte, na dětství se vždy vzpomíná s patosem. A my jsme tehdy povili zvláštní, trudnomyslné a o tehdejší době dost vypovídající dítě. Bez jakýchkoli zkušeností, vedeni jen intuicí. To se dá těžko zopakovat. Jinak si myslím, že jsem měl vždy štěstí na talentované a výjimečně kreativní kolegy. Zrovna já – malíř… To je bizarní.

Bára Basiková, Petr Kolář a Jan Sahara Hedl jsou zpěváci, kteří kapele v době svého působení vtiskli osobitou tvář. Jak vy sám ta období rozlišujete?

Nejsem dobrým archivářem historie naší kapely. Nemám ani všechna alba, jak jsem nedávno zjistil. Udělali jsme ale hodně chyb, třeba když jsme přejmenovali Precedens na Basic Beat. Snad ale všechny ty etapy mají nějakého společného jmenovatele – touhu experimentovat, nebýt poplatný svodům konfekce a vyčůranosti. A i když je naše hudba místy dost zádumčivá a hodně vychlazená, vždy jsme se při její tvorbě bavili. To nám zůstalo – jinak by žádné koncerty neměly smysl. Nechceme být něco jako Precedens revival.

Vzniknou ještě nové skladby či desky?

Bondovský bonmot „nikdy neříkej nikdy“ je asi v této souvislosti trochu klišé. Dokončujeme s kolegy nové album Lili Marlene a každý z nás má své projekty. Rozhodně se ale nedomnívám, že bychom s Precedens nemohli třeba v rámci koncertů v příštím roce, o kterých uvažujeme, udělat novou píseň. Pokud to tedy bude bavit mé spoluhráče, naše zpěváky a zpěvačky, a zejména naše publikum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám