Hlavní obsah

Martin Hofmann: Tečka má hodně paralel s mým životem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři kamarádi, kteří se dlouho znají. Muži po čtyřicítce zažívající své krize středního věku: Prvok, Šampón, Tečka a Karel. V knize je zhmotnil Patrik Hartl. Okamžitě se stala bestselerem. Teď příběh míří do kin. Zfilmoval ho sám Hartl, jenž do hlavních rolí obsadil své přátele, včetně Martina Hofmanna alias Karla. „Původně jsem měl být asi Tečka,“ směje se. Snímek vstupuje do českých kin 29. července.

Martin Hofmann: Tečka má hodně paralel s mým životem, na konec hraju KarlaVideo: Novinky

 
Článek

Film je o přátelství mužů, kteří mají krizi středního věku. Máte krizi středního věku?

Ne.

Bylo důvodem, proč jste přijal právě tuhle roli, vaše přátelství s režisérem?

Ano.

Řeknete mi ještě k tomu něco navíc?

Cokoli, ptejte se. A já vám zkusím něco říct.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Hofmann ve filmu hraje roli úspěšného ajťáka Karla.

Všichni se znáte z DAMU, ze studentských let, tedy dlouhá léta. Četl jste knihu, podle níž je film natočený a která je na trhu od roku 2012, předtím, než vyšla?

Já jsem byl, myslím, dokonce jeden z prvních, který ji četl. Dostal jsem ji ještě nesvázanou, před posledními korekturami, abych dal Patrikovi zpětnou vazbu, Myslím si, že jsme byli v téhle pozici dva: takto knihu četla Patrikova žena Martina a já. Už tehdy ta kniha byla nadějná.

Jak se natáčí film podle knižního bestselleru Patrika Hartla

Styl

Po posledních Patrikových úpravách to byla už dobrá knížka a teďka, když jsem ji namlouval (pro potřeby audioknihy - pozn. red.) po jedenácti dvanácti letech, tak mi přišla o něco lepší než tehdy a nějak smutnější.

Souvisí to s vaším věkem? Že stárnete?

Nesouvisí to, věřím, s věkem. Může to souviset s tím, že mám děti a že nějak měknu. Ale to by nemělo nějak souviset s věkem, někteří lidé s věkem tvrdnou.

Knihu znáte dobře, jak jsem zjistila. Viděl jste se od začátku v postavě Karla?

Ne, ne, já si myslím, že tam dokonce byla úvaha, že budu hrát Tečku... Vždyť i ten Karel je úplně jiným somatotyp... Že jsem se jím nakonec stal, to byl takový Patrikův myšlenkový switch, že mi toho Karla dal. To se stalo v momentě, kdy přišlo na obsazování filmu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prvok, Šampón, Tečka a Karel vystoupili 15. července 2021 na tiskové konferenci u příležitosti uvedení filmu do kin. Na snímku Hynek Čermák.

To už jsem šel na Karla a Hynek (H. Čermák - pozn. red.) na Tečku. Ale myslím, že když byla jen knížka, Patrik spíš uvažoval o tom, že bych dělal Tečku. Myslím si, že – jestli se nepletu – Tečka bydlí v Bohnicích, má takový vztah s mámou..., je tam řada paralel s mým vlastním životem.

Audioknihu jste načítal dříve, než jde film do kin...

Nakonec ano.

A původně to bylo plánované jinak?

Heleďte, to mělo jít současně s premiérou (původně plánovaná na 24. prosince 2020 - pozn. red.). Měl jsem ji tedy namluvit chvíli předtím, tedy v prosinci. Takže nakonec byla hotová půl roku před novou premiérou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Představitelé filmu Prvok, Šampón, Tečka a Karel vystoupili 15. července 2021 na tiskové konferenci u příležitosti uvedení filmu do kin. Na snímku zleva Martin Pechlát, David Švehlík, Hynek Čermák a Martin Hofmann.

Vedle filmu hrajete v divadle. Konkrétně v shakespearovských slavnostech, v Zimní pohádce. Nemáte teď spíš podzimní pohádku? Dohráváte představení i za dešťů?

Včera jsme v Bratislavě dohráli, měli jsme štěstí. Příště možná nedohrajeme. Tedy, jestli to, co bylo tady, přijde i tam. Zatím máme štěstí. Ale slyšel jsem, že na Bouři, to opravdu bouře byla.

Pozval byste diváky na Prvoka, Šampóna, Tečku a Karla do letního kina?

Jo, i když ten film je spíš podzimní, ale k létu se docela hodí, je lehkej.

Dokoukal byste ho vy sám v dešti?

V žádným případě! Já ho možná nedokoukám ani dneska, v den premiéry. Já už jsem ho viděl.

Anketa

Chystáte se v létě do kina na nějaký český film?
Ano
72,2 %
Ne
27,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1987 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám