Hlavní obsah

Marillion v sobotu vystoupí v Praze

PRAHA

V pražské Lucerně vystoupí v sobotu 15. května britská artrocková skupina Marillion v rámci svého turné ke květnovému albu Marbles. Členové skupiny je budou svým fanouškům podepisovat v den koncertu mezi 13.30 a 14 v pražském Bontonlandu. Jméno skupiny také figurovalo i ve velkém podvodu v bývalém Československu z roku 1989.

Foto: Jaroslav Winter

Díky grantu z Norských fondů vystoupilo v broumovském klášteře mimo jiné i britsko-české Femi Temowo Trio.

Článek

Marilion vznikli v roce 1979 a v době, kdy britské ostrovy zaplavil punk, ser obrátily k zatracovanému artrocku. Inspirovali se pojetím Genesis, z doby, kdy s nimi ještě zpíval Peter Gabreil. Právě jeho projev byl vzorem zpěvá,kovi Marillion Fuishovi.

Skupina prorazila díky singlu Market Square Heroes, jenž předznamenal debutové album Script for a Jester's Tear  z roku 1983. Ve stejném duchu se nesla i další dvě alba Fugazi a koncepční Misplaced Childhood s velkým hitem, baladou Kayleigh. Kvůli problémům s alkoholem a drogami však musel v roce 1988 odejít Fish z kapel, v níž ho nahradil hlasově sice podobný, ale ne tak charismatický Steve Hogarth, s nímž se skupina přeorientovala na mainstreamový rock. Sound se postupně zjemňoval a skupina opatrně využívala i elektroniky.

Případ Marillion z roku 1989

Marillion také nevědomky hráli roli v jednom z největších podvodů, který se odehrál v oblasti populární hudby v socialistickém Československu.

V létě 1989 se začaly prodávat za padesát korun lístky na koncert Marillion v líšeňském údolí v Brně. Skupina tam měla odehrát tři koncerty 4., 6. a 7. října. Akce, kterou pořádala místní organizace Svazarmu a Krajské kulturní středisko, měla na svou dobu obrovskou propagaci.

Pořadatelé ovšem naletěli podvodníkovi. Zlákala je mimořádná výhodnost - Marillion měli údajně požadovat za tři koncerty jen 100 000 korun. V září se začalo ukazovat, že vše je trochu jinak, muž naráz přišel s tím, že soubor chce 3 milióny v devizách. Pořadatelům zbyly oči pro pláč, podvodník zmizel na poslední chvíli přes Bulharsko do Turecka a škoda, kterou způsobil, byla vyčíslena na 650 000 korun. Žádný koncert se přirozeně nekonal. Toho se v sobotu obávat není nutné.

Reklama

Výběr článků

Načítám