Hlavní obsah

Malý Tibet je dějištěm nového klipu české Vesny

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká dívčí skupina Vesna natáčela klip Nezapomeň v Malém Tibetu. Zpěvačku Patricii Fuxovou inspirovaly i dalajlamovy myšlenky.

Skupina Vesna: Nezapomeň

 
Článek

Malý Tibet neboli Ladak nemá nic společného s Čínou, je to oblast v severní Indii, kam utekli Tibeťané před komunistickým násilím. Zatímco v původním Tibetu byla likvidována jejich kultura a bombardovány kláštery, v Ladaku buddhismus dál přirozeně žije, kromě úchvatné přírody kraj nabízí množství zachovalých památek.

Nový singl Vesny, který produkoval Marcell, se trochu posunul od folklóru k obecnějšímu popu. Hudbu i text napsala frontmanka Patricie Fuxová.

Foto: Vesna

Vesna

Píseň vznikla díky setkání s neziskovou organizací Brontosauři v Himálajích, kteří pomáhají místním v Malém Tibetu stavět školu. „S Jirkou Sázelem, který neziskovku vede, jsme strávili několik hodin debatováním o česko-tibetské minulosti a o tom, jak důležité bylo přátelství Havla a dalajlamy, kteří inspirovali lidi i národy k tomu být lepšími,“ vysvětlila Patricie.

„Dalajlamovy myšlenky nenásilí a pomoci jeden druhému si potřebujeme připomínat každý den. Je na každém z nás, jakým směrem půjdeme. A já věřím v to, že dobro je tím silnějším motorem v nás.“

Foto: Vesna

Vesna v Himálaji

Houslistka Bára Šůstková režírovala klip na dálku: „Důležité pro mě bylo zachytit tibetskou kulturu v její barevnosti a duchovní bohatosti. Myslím, že každý z nás může prožít naplněný život, pokud nezapomeneme na to podstatné.“

Část klipu se natáčela i v České republice a zachycuje alternativní způsob života influencerů, jako je jogínka Sarah Tichá, fotograf a cestovatel Jan Řeháček nebo kuchařka a blogerka Janina Černá alias Cukrfree.

Reklama

Výběr článků

Načítám