Hlavní obsah

Macy Gray zazpívá v Praze

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podruhé se v sobotu v Praze představí americká zpěvačka Macy Gray. Od 20 hodin vystoupí v KC Vltavská, přičemž na probíhající evropské turné si odskočila od práce na albu rockových coververzí.

Článek

Macy to má ale v Evropě ráda, neboť je přesvědčena, že tu má více fanoušků než doma ve Spojených státech. „Evropané jsou lepší fanoušci. Má hudba není tak docela střední proud, není typicky rádiová. Právě takové jsou ale evropští fanoušci otevření a lépe ji vnímají. Cítím se s nimi velice dobře,“ řekla zpěvačka.

Narodila se jako Natalia Renee McIntyreová v Ohiu 6. září 1968. „Můj otec poslouchal Jamese Browna, Stevieho Wondera, Arethu Franklinovou. Doma tedy zněla jen černá hudba. Ale když mi bylo asi deset, začala vysílat MTV. Hrála jen popová a rocková videa, což byl můj vstup do rockové hudby,“ vzpomíná.

Zpívala v kalifornských klubech jazz a po albech On How Life Is (1999) The Id (2001) a The Trouble with Being Myself (2003) přišlo čtvrté studiové dílko Big z roku 2007 s nejpřesvědčivějším repertoárem. Bylo průlomové. Na to konto si ji pak ke spolupráci zvali Carlos Santana, Fatboy Slim nebo Black Eyed Peas.

Její zatím posledním album se jmenuje Sellout, vyšlo v loňském roce a přineslo víceméně taneční hudbu se svěžím a barevným zvukem. Podtrhlo také fakt, že nejzajímavější složkou osobnosti Macy Grayové je její drsný hlas, se kterým je doma při zpívání soulu tak, jak se to historicky na americké hudební scéně sluší a patří.

„Dlouho mi trvalo, než jsem se dokázala odvázat. Byla jsem mlčenlivá holka, nebyla se mnou moc řeč. Teprve ve dvaceti letech jsem se překonala a zkusila jsem zpívat. Předtím jsem nic takového v podstatě neudělala, byť jsem se sedm let učila hrát na piano a naučila jsem se i na kytaru, bicí a flétnu. Písničky jsem skládala vlastně už jako dítě, ale hlas jsem do toho zapojila až ve dvaceti letech. Někdo mě slyšel a požádal mě, jestli bych nezpívala v jeho kapele. Pak už to šlo dál až k pozici sólové zpěvačky,“ vzpomíná na své pěvecké začátky Macy Gray.

Reklama

Výběr článků

Načítám