Hlavní obsah

Lynyrd Skynyrd překvapili spoluprací s kytaristou Marylina Mansona

Novinky, Stanislav Dvořák

Americká rocková legenda Lynyrd Skynyrd nechce žít jen ze starých hitů a na příští rok přichystala po delší pauze novou řadovou desku. Tu točila mimo jiné s metalovým kytaristou Johnem 5 známým spoluprací s Marylinem Mansonem a Robem Zombiem.

Článek

Lynyrd Skynyrd chtějí vydat nové albu na začátku roku 2009, prozradil kytarista Rickey Medlocke. Velkou část tohoto roku trávili ve studiu s kytaristou Johnem 5 a do zimy chtějí album dokončit. Naposledy vydali v roce 2003 řadovou desku Vicious Cycle.

"Každý si říkal, proboha, co s tímhle chlapem chcete dělat, jak by tohle mohlo fungovat? Ale tenhle chlapík je opravdu multitalentovaný, ve všech žánrech, " říká Medlocke.

Dvě z písní už mají jména: Floyd a Bang, Bang. Momentálně je skupina na turné s Kidem Rockem, který hostoval na jejich poslední desce.

Skupina, která vstala z mrtvých

Ačkoliv skupina Lynyrd Skynyrd patří k nejvýznamnějším v historii rocku, v ČR nikdy nevystupovala. Její prehistorie sahá až do roku 1964, kdy parta školáků (Ronnie Van Zant, Allen Collins a Gary Rossington) dala dohromady soubor The Noble Five, který se postupně snažil napodobovat Yardbirds a Rolling Stones, ale také původní jižanské blues.

Studentská kapela ještě několikrát změnila jméno, až se roku 1970 ustálila na Leonard Skinnerd, později zkomolené na Lynyrd Skynyrd, což byla narážka na jejich učitele, který neměl v oblibě hochy s dlouhými vlasy.

V sedmdesátých letech se skupina proslavila velkými hity Free Bird a Sweet Home Alabama a začala být kritiky považována za jednu z nejlepších amerických kapel, ale slibnou kariéru zakončila letecká havárie v roce 1977, při níž část jejich členů zahynula.

Po deseti letech se Lynyrd Skynyrd znovu objevili v pozměněném složení na pódiu a koncertují dodnes. V roce 2006 vstoupili do americké rock´n´rollové síně slávy.

Reklama

Výběr článků

Načítám