Hlavní obsah

Lupič ukradl Dalího obraz z věznice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Příslovím "pod svícnem je tma" se řídil neznámý pachatel, který se v newyorské věznici Rikers Island odhodlal k riskantnímu kroku. Vystavený obraz španělského surrealisty Salvátora Dalího Obraz Krista na kříži vyměnil za kopii.

Foto: M. Pospíšilová
Článek

V sobotu si toho všimli si zaměstnanci. "Protože ho viděli každý den, všimli si, že nevypadá stejně," uvedl mluvčí Tom Antenen. Skica o rozměrech metr krát metr z roku 1965 visela 16 let v jídelně věznice, než byla přemístěna do vstupní haly.

Jak však zmizela kresba uhlem kolorovaná akvarelovými barvami z místa, kam mají přístup jen zaměstnanci, se neví. "Bože, je těžké si představit, jak malba takových rozměrů mohla být vynesena z vězení, aniž by byla poškozena," prohlásil Dalího blízký přítel Nico Yperifanos, který obraz nyní ceněný asi na 550 000 dolarů před 38 lety věznici s věnováním mistra předal.

Původně měl do vězení přijít sám Dalí, ovšem tehdy se cítil špatně a Yperifanovi řekl: "Jeďte tam a řekněte jim, že Dalí je nemocen, ale že za hodinu až hodinu a půl tam bude krásný dárek pro vězně."  Pod kresbou bylo napsáno: "Vězeňské jídelně Rikers Island. Dalí."

Reklama

Výběr článků

Načítám