Hlavní obsah

Luboš Pospíšil v klipu uctil básníky

Právo, jaš, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luboš Pospíšil, beatový písničkář, který loni oslavil sedmdesátku reedicí desky ...a nestřílejte na milence, vydává novinku. Již 27. srpna u Supraphonu vyjde sólové album Poesis Beat. Nahrál je s Liborem Mikešem Mikoškou (kytara), Petrem Vavříkem (baskytara) a Martinem Vajglem (bicí a klávesy). Album s charakteristickým Pospíšilovým rukopisem uvádí klip k titulní písni.

Klip k písni Poesis Beat, novince Luboše PospíšilaVideo: Supraphon

 
Článek

„Klip k Poesis Beat s textem spisovatele a básníka Jiřího Hájíčka úzce souvisí. Má první představa směřovala k poctě básníkům. Jiří Hájíček to respektoval a téma rozšířil na životní příběh. Nežil jsem, jak se říká, jenom rock and roll, ale zejména svůj poesis beat, tedy poezii s beatovou muzikou. Klip je černobílý, civilní. Odehrává se v noční Kutné Hoře, kterou prochází tajemná postava básníka. Režie se ujal Milan Basel, který ji, stejně jako už u řady jiných klipů, pojal vkusně a citlivě,“ komentuje Pospíšil svou klipovou novinku.

Ostatně básnické připodobnění využité v klipu má širší přesah, zahrnující celé nové album i Pospíšilovu tvorbu obecně.

„Více než sto let uplynulo od doby, kdy Guillaume Apollinaire s řadou dalších básníků formovali základy moderní poezie. A právě toto období, někdy nazývané poesis, ovlivňuje vývoj poezie dodnes. Spojení poezie a hudby, zejména beatové, mě provází celý hudební život. C Vocal, villonovské balady, 5P, Kytice v divadle Semafor, pětasedmdesát nazpívaných poetických textů Pavla Šruta. To vše je můj Poesis Beat,“ vysvětluje jeden z doyenů českého rockového písničkářství v bookletu desky.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám