Hlavní obsah

Londýnské nepokoje jako divadelní hra? Prý je skvělá

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadelní hra o letošních nepokojích v Londýně slaví úspěchy. Jmenuje se The Riots a premiéru měla tento týden v Tricycle Theatre.

Článek

"Pokládá ty správné otázky způsobem, který je jasný, poutavý a potřebný," domnívá se kritik Michael Billington z listu The Guardian.

Jeho kolega z Telegraphu, Charles Spencer, nazval drama neuvěřitelně vyrovnaným. "Nicolas Kent režíruje obdivuhodně plynule a používá popisky k dodání statistických informací a představení jednotlivých mluvčích. Někdy je těžké to usledovat," tvrdí.

Alekse Sierze z The Arts Desk zaujal líčený kontrast mezi strachem policistů a karnevalovou atmosférou mezi zločinci.

Hra The Riots je jednou z mnoha, které si Tricycle Theatre zvolilo pro její aktuálnost. Specializují se na události z předních stran novin, které pak umělecky ztvárňují. Hru napsala autorka jihoafrického původu Gillian Slovo, která už zdramatizovala také události z věznice Guantanamo.

Kvůli aktuálnímu představení se probrala asi 56hodinami záznamů z nepokojů. "Každá minuta byla fascinující," tvrdí autorka, "bylo mi od začátku jasné, že to musíme slyšet od určitých lidí - od obětí nepokojů, ale také od těch, kteří se toho účastnili a od policistů."

Reklama

Výběr článků

Načítám