Hlavní obsah

Liternetur@: Proč už nejsem rockerem

Novinky, Jakub Šofar, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 1976 jsem byl členem takové partičky, která šmidlala bigbít na dva padesátiwattové lampové "siliče", kytary-brontosaury, bicí svázané špagátem a jeden maďarský mikrofon - s chutí, rychle a nahlas. Letos jsme se sešli a zkusili si zase zašmidlat.

Článek

Všichni nakrátko ostříhaní, poněkud rozpačití; tehdy povinnou uniformu - džíny s džínskou, černé tričko, čínské kecky, případně zelený montgomeryho mantl - neměl nikdo: lidi se děsně mění.

V roli pozorovatele

Pak jsem ale s hrůzou zjistil, že ti tři přesto žili plnějším životem než já. Každý z nich měl v uchu nějakou oringli (pecku či kroužek), jen já zůstal u svého třmínku a kovadlinky, víc kovu bych ve slechu neunesl. Narodil jsem se holý a nesnáším iniciace.

Za to jsem ale zaplatil daň nejvyšší - už nejsem rockerem. Teď musím sám sobě držet palce, abych byl schopen přejít přes tak krkolomný oslí můstek, který tady buduji: inu, čím více nesnáším iniciace, ve kterých by má osoba byla zasvěcovaným objektem, tím více mě baví být účasten v roli pozorovatele iniciací jiných a jiného.

Když už jsem to slovo "krkolomný" použil, tak se nebudu snažit napsat to jednoduše. Co takhle UNDOŠ? Jestli si myslíte, že jde o náčelníka Navahů nebo Šošonů, tak nula bodů.

Tíha informací

Existuje projekt Universum do škol (UNDOŠ), v jehož rámci vyšla jednosvazková všeobecná encyklopedie Universum A-Z: 1303 stran, cca 40 000 hesel, 3500 obrázků, začíná "a" (notou) a končí "Žytomyrem" (městem), události jsou zachycené k 1. 9. 2003.

Kdyby komukoliv taková bichle spadla na nárt, tak se mu hned zhroutí klenba (a v Americe by už pršely na nakladatele žaloby). Součástí knihy je i multimediální verze, a tím se dostáváme k té iniciaci.

Velice rád instaluji programy, a tak jsem hned založil CD-ROM do příslušného zašupovacího "lůžka", abych tak inicoval zrod INFORMACE (mám touhu rozsévače, protože PC má úrodný klín). Přitom mě zaujala věta: Duplikát originálního média encyklopedie Universum A-Z na CD-ROM smíte vytvořit pouze za účelem zálohy média originálního.

To musel sepsat nejspíše nějaký poslanec, znalý zákonotvorby, vždyť každý správný pirát přece ví, že vypaluje jenom a pouze duplikáty za účelem zálohování. (A někdo je tak zapomětlivý, že si těch záloh udělá pár set... Co jsem teď říkal? Už se na nic nepamatuji).

Až se vám 200 mega informací nahraje na disk, můžete si jednoduchým způsobem v hlavní nabídce vybrat rychlé hledání, listování, můžete si nastavit různé uživatelské vlastnosti a také se můžete zaregistrovat - budete pak mít možnost stáhnout si každé 3 měsíce aktualizační balíčky (ale pozor, pamatujte, že vždy jde o výměnu - vaše "duše" za novinky).

Další informace na www.universum.cz

P.S.: Trochu jsem kecal, literatura je moje permanentní iniciace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám