Hlavní obsah

Lipský knižní veletrh: Topol, Simpsonovi a sto tisíc lidí

Novinky, Radim Kopáč, (Lipsko)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIPSKO

Víc než dva tisíce vystavujících nakladatelů, komiksový a antikvární veletrh, velké sekce věnované zvukovým knihám a dětské literatuře, stovky autorských čtení, besed a autogramiád - to vše nabídl letošní ročník mezinárodního knižního veletrhu v Lipsku, který skončil v neděli.

Foto: Aleš Plevka

Smyčcové trio String Ladies

Článek

Během čtyř dnů se představila řada zajímavých zahraničních autorů, někteří dobře známí v českých překladech, mimo jiné maďarský prozaik Pál Závada, z Francie Anna Gavalda, která v loňském roce zaujala povídkovým souborem Kdyby tak na mě někdo někde čekal vydaným v Mladé frontě, z Německa Judith Hermannová.

Knižní veletrh v Lipsku je na rozdíl od kontraktačních veletrhů v Londýně nebo ve Frankfurtu určený především veřejnosti: letos jej navštívilo rekordních více než sto tisíc návštěvníků. Také účast českých autorů v Café Europa se setkala s úspěchem. 

Simpsonovi lákali

Atrakcí byla účast Billa Morrisona, scénáristy a kreslíře televizního seriálu Simpsonovi, který existuje právě patnáct let a jehož parodický osten namířený proti americké pop kultuře a společnosti podle Morrisona doposavad nikdo nedokázal otupit - s výjimkou samotného autora, který přiznal, že poslední série seriálu jsou mu sympatické daleko méně, než díly natočené před pěti šesti lety. Nevyloučil ani možnost, že Simpsonovi skončí.

Češi v Lipsku

Opakovaně o sobě dala na letošním ročníku lipského knižního veletrhu slyšet česká kultura. Představila se desítka českých nakladatelů, číst z vlastní tvorby a diskutovat přijeli prozaici Bohuslav Vaněk Úvalský, Jáchym Topol a Hana Andronikova. Páteční čtení tria básníků a sobotní vystoupení Andronikovy a Vaňka Úvalského byla zaplněná do posledního místa.

Německý bohemista Mirko Kraetsch představit trojici současných českých básníků: loňského laureáta Ceny Jiřího Ortena Radka Malého, Vikiho Shocka a šéfredaktora surrealistické revue Analogon Františka Dryjeho.

Oficiálně byla uvedena dvousetstránková anglicko-německá publikace Nová česká literatura na přelomu tisíciletí, kterou připravilo Ministerstvo kultury ČR.

Opět cena za grafiku

A konečně: na předloňský úspěch výtvarníka Juraje Horvátha, který získal za grafickou úpravu a ilustrace překladového titulu Příběhy z parní lázně ocenění Nejkrásnější kniha světa, navázala letos bronzovou medailí Denisa Myšková: její výtvarně-literární bibliofilie Symbiont vznikla jako absolventská práce na VŠUP v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám