Hlavní obsah

Lipsko přivítá Topola, Andronikovou i Barta Simpsona a manga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lipský knižní veletrh, který začne 25. března, má letos široký záběr. Na své si přijdou nejen milovníci knih, ale i comicsů a animovaného televizního seriálu Simpsonovi. Na veletrh má totiž kromě jiných hostů přijet i animátor populární kreslené rodiny Bill Morrison.

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

Porotu zaujala dutá hřídel z ultra-vysokopevné oceli.

Článek

Z českých autorů pozvali na veletrh například Hanu Andronikovou, která se v roce 2001 svým debutem Zvuk slunečních hodin postarala o vzrušení na české literární scéně. Kromě ní přijede do Lipska německé veřejnosti dobře známý Jáchym Topol, ale i básník Bohuslav Vaněk-Úvalský.

Jeden z největších jarních knižních veletrhů v Evropě doufá, že letos přivítá na 100 tisíc hostů, tedy o 20 tisíc více než loni. Výstavní plocha se zvětšila na 44 tisíc metrů čtverečních a plánovány jsou nejrůznější akce.

Literatura a politika

O jednu se postarala irácká krize a výrok amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda o "staré" a "nové" Evropě. Organizátoři uspořádali debatu spisovatelů z různých zemí, kteří se mají vyjádřit k tomu, co si představují pod tímto pojmem a jak se podle nich liší vztah stávající EU a její nové části k USA. Této diskuse se zúčastní i Topol.

"Nechtěli jsme, aby se autoři vyjadřovali pro nebo proti zásahu v Iráku. Ale chceme se zaměřit na tu komplikovanou otázku (staré a nové Evropy) a zjistit, co pro ně zcela subjektivně tento pojem znamená. Jak bude vypadat, jak bude těžké srůstání Evropské unie," vysvětlil za organizátory veletrhu Thomas Geiger.

Veletrh otevře nový šéf PEN-klubu Jiří Gruša, bývalý velvyslanec v Německu a v Rakousku, a budoucí členka Evropské komise za Lotyšsko Sandra Kalnieteová.

Organizátoři veletrhu se v posledních letech zaměřili i na žánr comicsů jako svérázný kulturní fenomén. Letos dali prostor comicsům japonským, známým pod názvem manga, a podařilo se jim pozvat i japonského kreslíře Akiru Torijamu, hvězdu pro fanoušky manga v Japonsku i v USA. Manga si v poslední době získávají stálé fanoušky i mezi českými milovníky comicsu.

Reklama

Výběr článků

Načítám