Hlavní obsah

Lichožrouti zaplaví Katalánsko a Valencii

Právo, míš

Tři velké festivaly animovaného filmu v Katalánsku a ve Valencii promítnou ve spolupráci s Českým centrem v Madridu během února filmy z českých studií a přivítají jejich tvůrce.

Foto: Falcon

Z filmu Lichožrouti.

Článek

Od 10. února se bude na šestém ročníku Festivalu vzdělávacích filmů a filmů pro děti MICE ve Valencii hrát loutkový snímek Malý pán Radka Berana, dále Smrtelné historky Jana Bubeníčka, krátké filmy Anety Žabkové a Michala Žabky a Lichožrouti Galiny Miklínové. Čestnou cenu do Valencie přijede převzít režisér Jan Svěrák, jehož filmy budou také k vidění.

Lichožrouty promítne v polovině února i festival Animayo v Barceloně, kde bude režisérka a ilustrátorka Galina Miklínová přednášet o své tvorbě a vyrábět s dětmi figurky oblíbených požíračů lichých ponožek.

Na festival Animac v katalánském městě Lleida doprovodí Miklínová opět Lichožrouty, s ní tam bude i Tomáš Dvořák, tvořící pod uměleckým jménem Floex, který dělal hudbu k celosvětově velmi úspěšné počítačové hře Samorost 3 od pražského studia Amanita design.

„Takhle intenzivní přítomnost českých animáků v jednom regionu Španělska ještě nikdy nebyla,“ říká ředitel Českého centra v Madridu Stanislav Škoda.

Český animovaný film má ve Španělsku velmi dobré jméno. Jsou tu známí a velmi oblíbení klasikové tohoto žánru, letos ale festivaly vsadily na nové filmy a mladé tvůrce. „Je skvělé, že česká animace má pořád co nabídnout, a že se daří prezentovat ve Španělsku naše tvůrce vedle hvězd ze studií Walta Disneyho,“ dodává Škoda.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám