Hlavní obsah

Letošní Litomyšl s premiérami a hvězdnou Američankou

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl připravil pro 57. ročník na dny 11. června až 5. července několik premiér, komponovaných pořadů s účastí hvězd i s více žánrovými přesahy a osm operních i operetních představení. Oznámili to organizátoři festivalu, který začne předprodej lístků na letošní ročník ve středu 4. března.

Foto: ČTK

Americká sopranistka Deborah Voigt vystoupí na festivalu v sobotu 4. července na Zámeckém nádvoří na večeru árií z oper a muzikálů.

Článek

„Festival uvede sedmatřicet programů,“ oznámil ředitel festivalu Jan Pikna s tím, že se očekává rekordní návštěvnost třicet tisíc lidí.

K 600. výročí upálení Jana Husa zazní premiéra kantáty pro baryton, smíšený sbor a orchestr Jaroslava Krčka Krédo Mistra Jana, nedožité jubileum narození skladatele Luboše Fišera vzpomene festival uvedením hudebně-obrazové básně Sinfonia Fišeriana na večeru spojeném i s hudbou Ennia Morriconeho.

Největší zahraniční hvězdou bude americká sopranistka Deborah Voigt, známá z přenosů z Metropolitní opery, jejíž galakoncert spolu s tenoristou Garrettem Sorensonem doprovodí PKF- Prague Philharmonia.

Na své si přijdou operní diváci – z oper budou uvedeny kromě Macbetha, Nabucca,  Tosky, Borise Godunova a Dvou vdov i jednoaktový opera-balet Pygmalion barokního francouzského skladatele Jean-Philipa Rameaua (mimo Litomyšl v přírodním divadle na zámku v Nových Hradech) a Noc plná světel Zdeňka Pololánika, z operet Netopýr Johanna Strausse.

Dva programy představí varhanice Kateřina Chroboková. Příznivci jazzu uvítají koncert Dana Bárty s Komorní filharmonií Pardubice. Večer muzikálových hitů přiveze Městské divadlo Brno. Jednou z nejvíce očekávaných akcí bude česká premiéra vokální symfonie na hudbu z filmu Umučení Krista skladatele Johna Debneyho. Sám autor bude dirigovat Filharmonii Brno s našimi i zahraničními sólisty.

„Chceme letos představit hlavně mladší generaci interpretů a ukázat špičku uměleckou i generační,“ konstatuje hlavní dramaturg festivalu Vojtěch Stříteský.

K ní určitě patří i koncerty České filharmonie na zahájení festivalu či Baborák Ensemble a České sinfonietty na jeho závěr. Nejvíce koncertů hostí zámecké nádvoří, hrát se bude i v jízdárně, ve Smetanově domě a kostele sv. Kříže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám