Hlavní obsah

Legionáři a loutkáři Kopečtí v divadle Minor

Právo, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři premiéry na podzim pro své diváky připravilo pražské divadlo Minor.

Foto: archiv Minor

Z představení Bratři naděje.

Článek

Jsou jimi inscenace „Bratři naděje“ o bratrech Kopeckých, nositelích nejznámějšího českého loutkářského příjmení a legionářích, hry „Zachraňte číslo 6!“ a „Dobré ráno, Viktore“.

Inscenace Jana Jirků o bratrech Kopeckých se zaměřuje na jejich životní cestu.

Od dětství a seznámení se s loutkami přes vstup do rakouskouherské armády, hrůzy války, při kterých se snaží obveselovat ostatní vojáky loutkovým divadlem během zajetí Italy, a postupný přechod k legiím až po vítězný konec 1. světové války, kdy se bratři vracejí zpět do Čech a pokračují zde v hraní loutkového divadla.

„Hledali jsme příběh, na kterém bychom mohli ukázat výjimečnost českého loutkářství, a vytryskl před námi příběh bratrů Kopeckých, legionářů, kteří hráli loutkové divadlo ve vysokých Alpách uprostřed zákopů světové války. Přečetl jsem kvůli nim spoustu knih a článků, přinutil jsem svou rodinu, aby se mnou projela a procestovala celé území, kudy před sto lety vedla italská válečná fronta. Pořád jsem někomu ten příběh vyprávěl a pořád jsem cítil, jak ve mně roste jeden veliký smutek: je to všechno zapomenutý! Nejen bratři Kopečtí, nejen legionáři, nejen založení naší republiky, ale celá ta první světová, dříve jen velká válka,“ uvedl režisér Jan Jirků.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám