Hlavní obsah

Legendární japonský improvizátor Keiji Haino zahraje v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po deseti letech se do Prahy vrací legendární japonský undergroundový kytarista Keiji Haino, který se věnuje improvizované hudbě na pomezí rocku, psychedelie a noise. Ve středu 6. září vystoupí v pražské MeetFactory.

Foto: Stimul

Keiji Haino

Článek

Keiji Haino je legendou scény improvizované hudby, na kterou se zaměřil pod vlivem psychedelie konce šedesátých let. I když jsou v jeho hře patrné prvky art rocku, jeho energické kompozice neplynou, jsou často plné zvratů a mnohdy se v nich objevují hlukové stěny. Kromě kytary využívá hojně i hlasu a perkusí včetně elektrických.

Během své dlouhé kariéry spolupracoval s mnoha předními představiteli improvizační scény, s japonským freecorovým duem Ruins, s kytaristy Fredem Frithem a Derekem Baileyem nebo s freejazzovým saxofonistou Peterem Brötzmanem, ale také s americkým producentem a písničkářem Jimem O´Rourkem. Při své práci hodně využíval přednatočených pásků a později i samplingu.

Původně se pod vlivem Antonina Artauda věnoval divadlu, měl zájem o tanec butó, pak se ale seznámil s rockem a zaměřil se na hudbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám