Hlavní obsah

Legenda Soundgarden: Interpretace písniček je na našich fanoušcích

Novinky, Stanislav Dvořák

Zpěvák Chris Cornell a baskytarista Ben Shepherd promluvili v Los Angeles o návratu Soundgarden, zásadní skupiny stylu grunge. Právě vychází jejich nová studiová deska.

Článek

Po úspěšné éře Audioslave a sólových pokusech, které moc úspěch neměly, se Chris Cornell vrátil ke kořenům. Se Soundgarden představili první desku od roku 1996, nazvanou King Animal.

"Ve chvíli, kdy jsme natočili Superunknown, hudebníci ze Seattlu se ocitli na mezinárodní scéně a měli obrovský úspěch. Všichni, ne jenom Soundgarden, ale Nirvana, Pearl Jam, Alice in Chains," vypočítává Cornell. "Jsme ve stejné pozici. Jsme skvělé kapely, které mají co říct, které mají vydávat alba na mezinárodní scéně? Myslím, že jsme všichni samostatně uspěli a dokázali, že jsme."

"To album se vrací k této představě. Po 15 letech se můžeme dát dohromady a dokázat, že jsem vitální kapela, která umí v rocku říct něco, co jiní neumí, a zasloužíme si dále dělat muziku na mezinárodní scéně."

"Někdy mám pocit, že lidi si myslí, že vracet se po pauze a natáčet novou desku je práce, těžká a nepříjemná. Být schopen napsat desku, to je privilegium. Nezapomínám na ty dny, kdy jsem pracoval v restauraci a chtěl jsem to mít hotové, abych mohl jít domů a pracovat na písničce."

"Náš přístup byl takový, že jsme na albu dělali, kdykoliv byl čas. To je protilátka proti tomu, co nás dříve brzdilo, tedy zapíchávání špendlíku do kalendáře, stanovení přesného data, kdy začít s propagací alba a turné k albu, které jste ještě nezačali psát. Začínali jsme v roce 1984, a přestože jsme nebyli slavní až do roku 1992, působili jsme na scéně déle než naši současníci. Jezdili jsme v naší dodávce po USA a po Evropě opravdu dlouhá turné jako Screaming Life, Ultramega OK a Louder Than Love a Badmotorfinger a Superunknown. Už jsme byli zralí na odpočinek."

"Teď už to vidím jinak. Všichni děláme i jiné věci a díky tomu se Soundgarden stali tím, co děláme jen proto, že to zatraceně chceme dělat."

Interpretace je na fanoušcích

Prvním singlem alba je Been Away Too Long. "Napsal jsem písničku, udělal demo a všem se to líbilo. Začali jsme na tom jako skupina makat, aranžovat. Pak jsem měl ale potíže s textem, protože ta písnička zněla uceleně. Vypadalo to, že snad z toho bude instrumentálka. Jednou jsem nemohl spát a přehrával si v hlavě rychlou punkrockovou písničku s veršem: "I've been away for too long." Řekl jsem si, že by to mohl být cool song pro Soundgarden. Pak jsem na to zapomněl. Když už jsme byli s deskou skoro hotoví, blízko finálního mixování, zase jsem nemohl spát a ta písnička se mi vynořila v hlavě. Tenhle text by se tam hodil, napadlo mě."

"Naším odkazem jsou alba, hudba, písničky. Interpretace náleží lidem, kteří je poslouchají. Fanoušci desky vlastní, poslouchají a milují je. Stanou se soundtrackem k části jejich života a my už je neovládáme," uzavřel Cornell.

Reklama

Výběr článků

Načítám