Hlavní obsah

Lauder dal Metropolitnímu muzeu obrazy za 19,7 miliardy

Metropolitní muzeum umění (MMA) v New Yorku obdrželo dar, který se jen tak nevídá. Americký podnikatel Leonard Lauder mu podle serveru BBC věnoval 78 děl předních kubistických umělců v hodnotě miliardy dolarů (19,7 miliardy korun).

Foto: Profimedia.cz

Leonard Lauder

Článek

V kolekci, která je považována za jednu z nejlepších na světě, je například 33 děl Pabla Picassa, 17 od George Braquea a 14 od Juana Grise a Fernanda Legera, která dědic kosmetické firmy Estée Lauder nasbíral za více než 37 let.

V prohlášení osmdesátiletý Lauder uvedl, že dar učinil pro "lidi, kteří žijí a pracují v New Yorku, a pro ty z celého světa, kteří přicházejí navštívit naše skvělé umělecké instituce".

Slavné muzeum, jenž mělo dosud ve sbírce umění ze začátku 20. století mezery, je darem nadšeno. Podle ředitele Thomase Campbella instituci transformuje. "Dlouho nám chyběl tento zásadní rozměr v příběhu modernismu. Nyní bude kubismus zastoupen některými z největších mistrovských děl," prohlásil Campbell.

Lauderova kolekce tvoří podle odhadu asi 13 procent jeho osobního majetku, což z něho podle magazínu Forbes dělá jednoho z "nejvelkorysejších filantropů všech dob".

Reklama

Výběr článků

Načítám