Hlavní obsah

Lakomec na scénu Národního divadla

Novinky, Radmila Hrdinová, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve čtvrtek večer má na scéně Stavovského divadla premiéru Moliérův Lakomec. Titulní roli v režii Michala Dočekala ztvární Boris Rösner. Harpagonova syna Kleanta alternují Saša Rašilov a Richard Krajčo, v dalších rolích se objeví David Matásek, Hana Ševčíková, Jana Janěková ml. a František Němec.

Foto: Supraphon

Hana Zagorová na snímku z roku 1975, snímek pochází z obalu alba Cesta ke štěstí.

Článek

Lakomec se naposledy hrál v Národním divadle v letech 1950 - 1956. V titulní roli se vystřídali Ladislav Pešek, Stanislav Neumann a František Filipovský. Nynější inscenace si jako motto volí populární slogan "o peníze jde až v první řadě" a je součástí sezóny, která se programově věnuje politice a tématu peněz.

"Naše zkušenost s lakomstvím je velmi omezená, dnešní finanční oligarchové jsou všechno, jen ne lakomí," řekl na tiskové konferenci před premiérou režisér Dočekal, jehož na Moliérově hře zajímá především střet dvou světů. "Jeden je starý, egoistický, despotický, bez schopnosti přesáhnout svůj nízký horizont; druhý nový, neomezený, bez hranic, osvobozený a egoistický. Oba pod jednou střechou a jedním nebem."

Pro Borise Rösnera, představitele dramatických a tragických rolí, je Harpagon nezvyklým úkolem. "Je to jedna z mála komických postav, do které jsem obsazen. Ale Harpagon není třeskutá taškařice. Svět se mu rozpadá pod rukama, nerozumí sám sobě. Je to nejtěžší role, se kterou jsem se za dvaatřicet let u divadla setkal," tvrdí Rösner. Inscenaci doplní výstava mapující čtyřicet moliérovských inscenací na české první scéně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám