Hlavní obsah

Kytarový maestro Joe Bonamassa v Lucerně

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiatřicetiletá americká blues-rocková hvězda Joe Bonamassa navštíví pražskou Lucernu 27. října. Přiveze i nový materiál z desky Black Rock.

Článek

Uznávaný kytarista a zpěvák Joe Bonamassa, kterého hudební kritici nazvali budoucností blues, je už části českého publika znám. Tento údajně "nejlepší kytarista své generace" (časopis Guitar One) a "objev roku 2009" (časopis Classic Rock) není v ČR poprvé.

Bonamassa je Američan, ale přesto na jeho deskách slyšíme, že přilnul hlavně k tvrdšímu britskému blues konce 60. let. Nepochybně miluje Led Zeppelin (viz třeba píseň Blue and Evil na novince Black Rock) nebo Cream.

Jako dítě předskakoval B.B. Kingovi

Narodil se v roce 1977 v Utice (New York) a vyrostl doslova obklopen hudebními nástroji, protože rodiče, aktivní muzikanti, vlastnili kytarový obchod. Ve čtyřech letech už měl vlastní kytaru, v jedenácti vystupoval s profesionální kapelou. Malé bluesové zázračné dítě zaujalo i B. B. Kinga a ve dvanácti letech dělal Bonamassa nejslavnějšímu bluesmanovi planety předskokana.

Stál na pódiu také s Buddy Guyem, Robertem Crayem, Stephenem Stillsem, Joe Cockerem, Greggem Allmanem z Allman Brothers, Stevem Winwoodem, Erikem Claptonem a dalšími esy ze staré školy.

Sólově Bonamassa debutoval v roce 2000 s CD A New Day Yesterday, pojmenovaném podle písničky britských Jethro Tull, na němž hostovali Gregg Allman nebo Rick Derringer.

Následovala alba So, It's Like That, Year Of The Blues, Blues Deluxe nebo Had to Cry Today, celkem má na kontě deset LP včetně Black Rock, které vyšlo v roce 2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám