Hlavní obsah

Kusturicův film doprovodí výstava fotografií

Právo, ČTK

Nový film srbského režiséra Emira Kusturici Na mléčné dráze, který vznikl v koprodukci Srbska, Mexika a USA, doprovodí výstava fotografií Petra Našice, zachycující zrod této divoké balkánské romance. S Kusturicou se na plátně objeví italská modelka a herečka Monica Bellucciová. Snímek bude uveden do českých kin 11. května, fotografie budou vystaveny od 5. května v předsálí kina Francouzského institutu v Praze.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Srbský režisér Emir Kusturica.

Článek

Vernisáž výstavy 4. května od devatenácti hodin završí předpremiéra filmu. Snímky podají svědectví o pozadí pohádkového melodramatu, který se natáčel tři a půl roku. „Mnohé fotografie z této kolekce vznikaly v obtížně dostupných místech bez standardního filmařského zázemí.

Příznačné pro jejich atmosféru je zvláštní světlo bosenské krajiny, kde se celý film natáčel. Využili ho i samotní tvůrci, kteří u většiny interiérových i exteriérových záběrů nepoužívali umělé svícení,“ uvedl Našic.

Balkánský režisér a laureát dvou Zlatých palem z festivalu v Cannes Emir Kusturica ve snímku vypráví drsnou romanci o lásce na pozadí divoké krajiny a válečného krveprolití. Na plátně ztvárnil muže, který uprostřed války rozváží na oslu mléko a zamiluje se do krásné Italky s problematickou minulostí.

Kusturica patří k nejoriginálnějším evropským režisérům. Absolvent pražské FAMU posbíral řadu významných mezinárodních cen od Zlatého lva v Benátkách za film Vzpomínáš na Dolly Bell?, přes Zlatou palmu v Cannes za snímky Otec na služební cestě a Underground.

Z Berlinale si odvezl Stříbrného medvěda za režii snímku Černá kočka, bílý kocour a za nejlepší anglicky mluvený film Arizona Dream. Letos převzal na pražském Febiofestu cenu Kristián za přínos světové kinematografii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám