Hlavní obsah

Kurdský zpěvák zazpívá v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejznámější kurdský zpěvák Sivan Perwer vystoupí ve středu v pražském Paláci Akropolis. Perwer musel z rodného Turecka emigrovat a dnes žije ve Švédsku. Jeho hudba byla zakázána ve všech zemích, kde je kurdská menšina - nejen v Turecku, ale i v Iráku a v Iránu.

Foto: Jiří Smutný

Vila Tugendhat

Článek

Perwerovy písně se staly symbolem boje Kurdů proti útlaku. Už v 70. letech v době studií se účastnil v Ankaře kurdských protestů proti útlaku svých krajanů v Iráku, kam se pašovaly jeho nahrávky. V roce 1976 tento disident emigroval z Turecka do Německa, kde natočil své první album s kurdskými lidovými písněmi.

Folklórních kořenů se Perwer nikdy nevzdal, stále ho doprovází kapela s arabskými nástroji, i když zvuk zmodernizoval. Melodika jeho písní o lásce, touze po domově, válce a hrdinství je ryze orientální a nechybí jim ani typický podmanivý rytmus. Dominantní je však Perwerův hlas, oplývající naléhavostí i citem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám