Hlavní obsah

Kulturní Čarodějnice s hudbou a divadlem

Novinky, Stanislav Dvořák

Česká metropole i řada malých obcí se rozhodla oslavit tzv. Čarodějnice nebo keltský svátek Beltine kulturním programem. Největší akce se 30. dubna odehrají v Praze a to současně na několika místech.

Článek

Praha 6 pořádá v areálu na Ladronce 30. dubna pravidelné čarodějnické oslavy. Chybět nebude čarodějný salón krásy, výtvarná dílna a další workshopy. Po osmnácté hodině bude zapálena hranice a vystoupí hvězdy z nového muzikálu Kladivo na čarodějnice, které vzápětí vystřídá známá rocková skupina Hudba Praha. Pak bude návštěvníky bavit show televize HBO Na stojáka živě! a samozřejmě zbude prostor i na opékání buřtů a zpívání s kytarou.

Na opačném konci Prahy, u nádrže Hostivař, se bude konat jubilejní desátý ročník festivalu Hajdulafest. Zahrají tam např. skupiny Kozy v korzetu, ZNC, Timudej, Krucipusk, Visací zámek a Nightwork.

Dále jsou na programu Pohádky do kapsy (divadelní představení pro děti), různé soutěže a samozřejmě pálení čarodějnic. Festival pomáhá Fondu ohrožených dětí a jeho projektu Klokánek. Moderují ho Jakub Prachař a Vojta Dyk.

Největší návštěvnost ale pravděpodobně zaznamená koncert, který s předkřesťanskými tradicemi nijak nesouvisí, shodou náhod totiž v Praze v O2 Aréně na Čarodějnice zazpívá i americká hvězda Beyoncé.

Za Kelty do Telče

Ve velkém pojali oslavy 30. dubna také v Telči. Tamní Svátek keltské kultury převyšuje běžné regionální akce. „Pálením čarodějnic si dodnes připomínáme prastarý keltský svátek Beltine, který byl pro Kelty jedním z nejdůležitějších svátků z celého roku. Zapalovali ohně, prováděli očistné rituály a hudbou, zpěvem a tancem vítali jaro. A také se hodně pilo a hodovalo," vysvětlila mluvčí festivalu Martina Žáková.

Příznivce keltské kultury v Telči potěší skupiny Asonance, Bran, Czeltic, Chodská vlna, Jan Hrubý a Kukulín a další. Speciální hudebním hostem bude kritikou ceněná polská skupina Carrantuohill, která hraje tradiční irskou a skotskou hudbu. O tanec se postará škola irského tance skupiny Démairt. Nebudou chybět ani ohně a svá magická show předvedou ohňová divadla Kvelb a Samhain on Fire.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám