Hlavní obsah

Kryštof Hádek a Vica Kerekes hrají v dramatu z roku 1968

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snímek Krycí jméno Holec, který vznikl podle povídky Jana Němce, vstoupí do kin 22. září. Nyní představuje první trailer.

Upoutávka na film Krycí jméno HolecVideo: Falcon

 
Článek

Podle tvůrců půjde o „špionážní drama, jehož hlavní hrdinové jsou ve vypjatých společenských okamžicích postaveni před zásadní volbu mezi kolaborací a sebedestruktivním hrdinstvím”.

Vychází částečně z reálných událostí. Rakouský novinář Helmut Zilk, který se později stal starostou Vídně, začal z Prahy roku 1968 vysílat živé rozhovory pro rakouskou televizi, což byla tehdy mediální senzace. O Zilka se brzy začala zajímat StB, která chtěla využít jeho slabosti pro alkohol a ženy.

Foto: Falcon

Vica Kerekes

Zilk se seznámil s protikomunistickým rebelem, režisérem Janem Davidem a jeho krásnou přítelkyní Evou. Režisérův film byl právě přijat na festival v Cannes a budoucnost vypadá slibně, ale do Prahy vtrhnou tanky a oba protagonisté mají zájem o Evu.

Režisér potřebuje poslat na Západ šokující záběry z okupované Prahy, ale neví, jestli může Zilkovi věřit. StB už na něj má své páky.

Foto: Falcon

Kryštof Hádek a Vilma Cibulková

Název filmu Krycí jméno Holec vychází ze skutečnosti – pod tímto  jménem vedla StB složku Helmuta Zilka. Skutečný rozsah a forma Zilkovy spolupráce s tajnou policií nebyly nikdy spolehlivě objasněny a řada otázek zůstala nezodpovězena. Postava Jana Davida je inspirována režisérem Janem Němcem.

Film režíroval rakouský producent a režisér Franz Novotny. V dalších rolích se objeví David Novotný, Jenovéfa Boková, Ondřej Brzobohatý, Vilma Cibulková či Jiří Vyorálek.

Reklama

Výběr článků

Načítám