Hlavní obsah

Král Šumavy v komiksu. Vychází druhý díl

Novinky, Stanislav Dvořák

Vychází druhý díl komiksové trilogie Návrat Krále Šumavy, mapující osudy nedávno zesnulého Josefa Hasila. Jmenuje se Agent-chodec.

Foto: Labyrint

Král Šumavy

Článek

„Životní příběh Josefa Hasila, kterého StB ve svých spisech označovala jako Krále Šumavy, se v loňském roce definitivně uzavřel v americkém Chicagu. Ovšem příběh legendárního Krále Šumavy žije dál prostřednictvím komiksové trilogie Návrat Krále Šumavy, jejíž druhý díl nazvaný Agent-chodec z pera scenáristů Ondřeje Kavalíra a Vojtěcha Maška a výtvarníka Karla Osohy právě vychází ve společné edici nakladatelství Labyrint a Euromedia Group,“ informovala za vydavatele Markéta Faustová.

Král Šumavy je ještě dnes veřejnosti většinou znám z komunistického filmu, který natočil Karel Kachyňa v roce 1959 s Jiřinou Švorcovou a Radovanem Lukavským. S realitou tento film nemá moc společného. Jako „zlí“ jsou líčeni obyčejní občané snažící se dostat přes Šumavu směrem na svobodný západ a jako dobří jsou pojati komunističtí zabijáci. Na hranicích zemřely za minulého režimu stovky nevinných lidí.

Nový komiks byl inspirován knihou Davida Jana Žáka Návrat Krále Šumavy. Hasil po útěku z pracovního lágru přichází do válkou rozvráceného Bavorska mezi uprchlíky z komunistického Československa. Brzy se dostane do hledáčku tajných služeb na obou stranách Železné opony – americké kontrarozvědky i československé státní bezpečnosti. Právě z jejích řad vzejde Hasilův úhlavní protivník, kapitán Fišer.

První díl trilogie Návrat Krále Šumavy: Na čáře vyšel přesně před rokem.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám