Hlavní obsah

Král se baví v Divadle na Vinohradech

Právo, rh
PRAHA

Divadlo na Vinohradech uvádí v pátek večer premiéru inscenace romantické hry o lásce, pomstě, kráse a ošlivosti Král se baví. Autorem hry je světoznámý spisovatel a dramatik Victor Hugo, jeho text přebásnil dramaturg Tomáš Vondrovic. Režii má Michael Tarant.

Článek

Hugova hra byla po premiéře v roce 1832 cenzurou zakázaná pro rušení dobrých mravů, historie ji však zařadila mezi úspěšné tituly francouzské a světové dramatiky. Králem, který se baví, je míněn francouzský král František I., první muž přepychového a proslulého dvora. Jeho protihráčem je dvorní šašek, hrbatý Triboulet, který sice žije z přízně královského dvora, ale nenávidí ho a ukrývá před ním svou krásnou šestnáctiletou dceru. Příběh proslavilo operní zpracování Giuseppa Verdiho pod titulem Rigoletto.

Ve vinohradské inscenaci hraje krále Jan Šťastný, šaška Tribouleta hostující Václav Postránecký, roli jeho mladičké dcery vytvoří hostující Jana Bernášková. V dalších rolích se představí Petr Kostka, Jana Hlaváčová, Svatopluk Skopal, Jiří Dvořák, Martin Zahálka, Jiří Čapka, Martin Stropnický, Martin Davídek, Jiří Žák a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám