Hlavní obsah

Koncert podpořil vznik nových svatovítských varhan

Právo, fla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pražském Rudolfinu se v sobotu večer konal adventní benefiční koncert České mše vánoční Jakuba Jana Ryby, jehož výtěžek půjde do sbírky na nové varhany pro katedrálu sv. Víta. Pořádaly ho advokátní kancelář Císař, Češka, Smutný a nadační fond Bohemian Heritage Fund.

Foto: Milan Malíček, Právo

Benefiční vánoční koncert v Pražském Rudolfinu

Článek

Pod taktovkou dirigenta Jana Chalupeckého zahrál Český národní symfonický orchestr vedle slavné Rybovy mše i díla Gioacchina Rossiniho, Bedřicha Smetany, Pavla Josefa Vejvanovského, Léo Delibese a dalších autorů. Jako sólisté vystoupili Lucie Kaňková, Ester Pavlů, Jakub Pustina a Jan Štáva.

Tento benefiční koncert pořádala zmíněná advokátní kancelář již potřetí, loni se do pokladniček přímo v Rudolfinu vybralo přes sto tisíc korun, letos očekávají pořadatelé ještě vyšší příspěvek. Na účtu sbírky pro nové Svatovítské varhany je už přes 72 milionů korun, k dosažení celkově potřebné částky zbývá zhruba 15 milionů. Jedním z hlavních sponzorů je společnost Sazka, dárců jsou desetitisíce, více než 3500 z nich se už stalo adoptivními patrony píšťal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Benefiční vánoční koncert v Pražském Rudolfinu

Nové varhany se v katedrále sv. Víta rozezní na jaře roku 2020. Už na podzim příštího roku ale budou kompletně sestaveny ve španělské dílně varhanáře Gerharda Grenzinga, kde také dojde (zřejmě vpředvečer dne české státnosti, tedy 27. října) k prvnímu koncertu na tento nástroj. Poté bude opět rozebrán a převezen do Prahy.

„Lidé i firmy mohou přispívat libovolnými částkami, anebo si adoptovat vlastní píšťalu. Těch zbývá k adopci už jen asi dva a půl tisíce kusů,“ uvedl Pavel Smutný, společník advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný.

Více informací o projektu a možnosti přispět či adoptovat píšťalu na www.svatovitskevarhany.com

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám