Hlavní obsah

Klasika v hokejové hale

Právo, Vladimír Říha

Rok české hudby zakončí ve středu v pražské O2 areně vystoupení pěveckých hvězd s českou klasikou. Na Galakoncertu Roku české hudby bude sice chybět mexický tenorista Ramón Vargas, který se omluvil pro nemoc, ale zastoupí ho Miroslav Dvorský ze Slovenska. Oznámil to za pořadatele Jaromír Boháč, prezident Asociace českých hudebních festivalů.

Foto: Petr Horník, Právo

Tisková konference ke galakoncertu Rok české hudby 2014, na snímku (zleva) slovenský tenorista Miroslav Dvorský, portorická pěvkyně Ana María Martinézová, dirigent Jakub Hrůša, sopranistka Eva Urbanová a basbarytonista Adam Plachetka.

Článek

Skladby Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka přijeli zazpívat vedle Dvorského i Ana Maria Martinézová z Portorika, Eva Urbanová a Adam Plachetka. S nimi vystoupí orchestr sestavený ze 150 členů českých orchestrů a 120 členů českých sborů řízených Jakubem Hrůšou. „Zazpívám árie z Rusalky česky, protože česká hudba změnila můj život a je to pro mě obrovská čest,“ říká sopranistka Martinézová, kterou známe z koncertů Placida Dominga u nás. „ Od roku 2009, kdy jsem zpívala v Rusalce v anglickém Glyndebournu pod Jiřím Bělohlávkem, se role Rusalky a česká hudba stala pro mne srdeční záležitostí,“ dodala na setkání s novináři před koncertem.

V první části koncertu – začíná od 19 hodin – také Eva Urbanová přednese árii Cizí kněžny z Rusalky a hlavně Libušino proroctví ze Smetanovy Libuše. Miro Dvorský, bratr slavného Petera, akceptoval prosbu pražských pořadatelů a po odřeknutí Vargase převzal árie Prince z Rusalky. „Z podobných koncertů mám zkušenosti z Vídně a Hamburku,“ přiznal a oznámil, že o záskoku v takovém koncertu dlouho nepřemýšlel a rád nabídku přijal. Basbarytonistu Adama Plachetku uslyšíme jako Vodníka a Přemysla.

Dirigent Hrůša popírá, že by koncert byl spíše show. „Bude to spojení úžasných hodnot s kvalitou v mimořádném prostředí,“ říká a podtrhuje velkou roli zvukařů v amplifikaci nezvyklého prostoru. První část zakončí česká hymna v podání kvarteta sólistů včetně Martinézové. Po přestávce zazní Dvořákova Symfonie č. 9 Novosvětská opět v podání členů spojených orchestrů vedených Hrůšou. Prostor bude upraven pro čtyři tisíce diváků a koncert bude s malým zpožděním vysílat ČT Art.

Reklama

Výběr článků

Načítám