Hlavní obsah

Kdo vlastně sešel z cesty?

Právo, Jan Jaroš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Televizní snímek Sejít z cesty vypráví o tom, jak se jablko někdy zakutálí hodně daleko od stromu: neprůbojný advokát Běloušek (Václav Neužil) sotva bude kráčet ve šlépějích svého sebejistého otce (Oldřich Navrátil). Nezvládne ani jednoduché zadání, jakým je dopravení bývalého rockera Peta (Ondřej Pavelka) k rozvodovému soudu.

Foto: ČT

Jitka Čvančarová ve filmu Sejít z cesty

Článek

Cesta mezi Prahou a Olomoucí se totiž změní v putování. Snímek ukazuje, jak se tu Bělouškem zosobněná úřednická akurátnost sráží s Petovou uvolněností. Zpustle vyhlížející muž podléhá okamžitým impulsům, rozhodnut ne vždy šťastně pomáhat zvířatům i lidem. Oba přitom procházejí vývojem, byť u Peta více ve smyslu postupného chápání a snad též ospravedlnění zprvu rozporného jednání.

Oceníme občas vtipné rozmluvy, některé zápletky prozrazují nápaditost (připomenu alespoň nečekané následky vypuštění převážených ovcí na svobodu nebo přítomnost placené společnice, již ztělesnila Jitka Čvančarová). Téma svobody ostatně akcentují i Petovy anglické písně, které celý příběh provázejí.

Avšak režisér Pavel Jandourek, kromě toho, že jednotlivé postavy pojednal až příliš modelově, zápolí s rytmem vyprávění, jednoduše řečeno – příběh se líně vleče, když bezradně navléká jednotlivé epizody. Film tak navzdory svým přednostem zanechává rozpačitý dojem.

Celkové hodnocení 60%

Reklama

Výběr článků

Načítám