Hlavní obsah

Karel Zich zahynul na dovolené

– BASTIA/PRAHA

Zpěvák Karel Zich (55) tragicky zahynul v úterý na francouzském ostrově Korsika, kam odcestoval se svou ženou a sportovním oddílem na dovolenou. Zprávu o úmrtí potvrdila ve středu jeho sestra Marie Dohalská. K tragické události neznala žádné podrobnosti.

Foto: Jan Kaše

Lev jeskynní

Článek

Česká konzulka ve Francii Ljuba Svobodová ČTK sdělila, že zahynul při potápění nedaleko města Porto-Vecchio. Zich byl ještě vrtulníkem převezen do nemocnice v tomto městě, ale lékaři ho už nedokázali zachránit.

"Zahynul poté, co se vynořil po ukončení ponoru. Příčina smrti bude předmětem dalšího šetření," sdělil ČTK organizátor zájezdu Radomil Hertl z pražského potápěčského centra Blue Shark. "Normálně se vynořil a když už byl na břehu, tak zkolaboval," upřesnil Hertlův spolupracovník Vít Janouš.

Smrt zasáhla kolegy

"Karel byl nesmírně dobrý člověk, báječný kamarád a táta. Byl jsem šťasten, že si za své texty vybral mé verše, jako Ghetto a další," řekl Právu básník František Novotný. Zicha znal dlouhou, neboť pro Spirituál kvintet psal texty.

"Člověk v okamžiku, kdy se dozví takovouto zprávu, nedokáže vůbec reagovat...," dodal se smutkem v hlase.

Hvězda Spirituál kvintetu

Zpěvák, který v mládí propadl rock'n'rollu, pocházel z hudebně založené rodiny, jeho děda Otakar byl skladatel a profesor estetiky, otec -matematik hudbu miloval a podílel se na vzniku Pražského jara. Strýc Jaroslav byl hudebním teoretikem a klavíristou.

Karel vystudoval sociologii a hudební estetiku. "Každý si myslí, že mým vzorem byl hlavně Elvis Presley, ale já jsem v podstatě miloval i jiné styly, například swing. A ten interpretační génius v podobě Frankieho Sinatry. Odzpívat jako on některé písně je na hranici možnosti leckterých zpěváků," vyznal se loni v rozhovoru pro Magazín Práva.

Populární zpěvák zahájil svou uměleckou dráhu s Michalem Prokopem v beatové kapele Framus. Proslavil se ovšem až se skupinou Spirituál kvintet, jejímž členem se stal v roce 1968.

O rok později se objevily jeho první nahrávky, Doney Gal a Kovbojův nářek vyšly na desce Písně amerického západu.

Český Elvis

V roce 1971 se objevila na trhu píseň Černošský ghetto, česká verze Elvisova hitu In The Ghetto, první řadě rock´n´rollových nahrávek, které Zich pořídil a které ho proslavily.

V polovině sedmdesátých let se vydal na úspěšnou sólovou dráhu. Svoji první LP desku Dům č.5. vydal v roce 1976, o tři roky později založil doprovodnou skupinu Flop. Ve stejném roce vyšlo společné album s Lenkou Filipovou Mosty.

Njevětší úspěch mu přineslo album Paráda z roku 1983, kterého se prodalo přes čtvrt miliónu kopií. O rok později na ni navázal titul Není všechno paráda.

Natočil na 50 singlů a 15 alb, z nichž řada byla exportních v angličtině (Let´s Sing Some Elvis Presley Songs, The Best Of Karel Zich, Karel Zich Sings Elvis Presley a Let´s Have Party In Prague s Elvisovou kolegyní Wandou Jackson).

Mezi jeho největší hity patří písně jako Máš chuť majoránky, Alenka v říši divů či Není všechno paráda.

Karel Zich

  • narozen 10. 6. 1949 v Praze v hudební rodině
  • základní škola na Vinohradech v letech 1955-64
  • tři roky studoval kompozici na Státní konzervatoři v Praze
  • na UK vystudoval obory estetika-sociologie, je doktorem filozofie
  • 1964 - 65 působí ve skupině Framus
  • 1968 - 1973 členem Spirituál kvintetu
  • roku 1974 začíná jeho sólová kariéra
  • roku 1976 vydal svoji první LP desku Dům č.5.
  • v roce 1979 založil doprovodnou skupinu Flop - natočil na 50 singlů a 15 alb
  • největší hity: Paráda, Máš chuť majoránky, Alenka v říši divů, Dům č. 5, Není všechno paráda, Mosty, Za to může rock´n´roll, Sám se svou kytarou

Sport, který se mu stal osudným, byl nezbytnou součástí jeho životního stylu. Od mládí se věnoval gymnastice, kanoistice, házené, plaval i lyžoval. V posledních letech si ale nejraději zahrál tenis a jeho velkou láskou byly hory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám