Hlavní obsah

Kaplický navrhl koncertní síň ve tvaru rejnoka, bude v Českých Budějovicích

Právo, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Světoznámý architekt Jan Kaplický představil v úterý po poledni v obřadní síni českobudějovické radnice studii Koncertního a kongresového centra Antonína Dvořáka, které chce v areálu bývalých kasáren ve Čtyřech Dvorech v Českých Budějovicích postavit Jihočeská společnost přátel hudby.

Článek

Své pověsti neortodoxního architekta nezůstal při prezentaci nic dlužen. Objekt připomíná rejnoka. Bočním otvorem, okem, se budova dívá do přírody, kterou tvoří unikátní systém rybníků a stromů v chráněném ptačím území.

„To je, myslím si, velmi unikátní,“ sdělil novinářům Kaplický. Při vypracovávání architektonického návrh kladli on a jeho tým mladých lidí z celé Evropy důraz na vztah návštěvník - hudebník. Budova je koncipována pro hudbu, mluvené slovo i tanec. Ten bude možný ve foyer.

Objekt má dva sály. Jeden pro 1000 lidí, druhý pro 400 posluchačů. Z jednoho sálu vede právě průhled do přírody. Foyer osvětluje přírodní světlo z okna stropu. Při tvorbě se Kaplický inspiroval oblými tvary nejen v přírodě, ale i hudbou. Ačkoliv je budova černá, interiér je velmi pestrobarevný. „Budova musí přispět hlavně ke kultuře města. Je úžasné, že České Budějovice se nyní mohou stát středem Evropy,“ dodal Kaplický.

Vizualizace nového projektu. Foto: Jan Kaplický

Projekt má podporu i vedení města České Budějovice. Město se však na stavbě budovy nebude podílet. „Vyšli jsme vstříc tím, že jsme našli vhodné pozemky, kde by budova mohla stát, o financování se bude muset postarat jihočeská společnost přátel hudby,“ sdělil Právu primátor Juraj Thoma (ODS).

Ačkoliv není rozpočet stavby hotový, měl by se pohybovat okolo jedné miliardy korun. Jihočeská společnost přátel hudby věří ve financování z evropských zdrojů. Do Českých Budějovic přijel na veřejnou prezentaci i eurokomisař Vladimír Špidla. Příslib evropských dotací ale nepřivezl.

Architekt Jan Kaplický u návrhu koncertního a kongresového centra foto: Právo/Jiří Falout

Kaplický při dotazech novinářů se nechtěl věnovat kauze knihovny na Letné. Pouze v úvodu prezentace řekl, že si váží, že něco takového může v Českých Budějovicích vzniknout. „A vznikne. Je tu podpora projektu města. To je úžasná kombinace sil. Nemusím nic zdůrazňovat,“ uvedl Kaplický doslova. Jihočeská společnost přátel hudby chce se stavbou začít v roce 2010, hotová by mohla být 2013.

Anketa

Libí se vám návrh Jana Kaplického na koncertní síň?
ano
77,4 %
ne
22,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 24689 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám