Hlavní obsah

Kapitán Exner opět zasahuje

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapitán Exner zasahuje i v audioknižní podobě detektivky Václava Erbena Na dosah ruky. Jedná se o původně rozhlasovou nahrávku z letošního roku v režii Tomáše Soldána v podání herce Tomáše Jirmana. V podání velmi osobitém, poklidném, tak říkajíc pomalém, které tak podtrhuje retro atmosféru celého příběhu.

Foto: Radioservis

Obal audioknihy

Článek

Ten se odehrává v roce 1971, přičemž naznačenou atmosféru ještě vtipně doplňuje využitá hudba. Tedy dobové beatové nahrávky kupříkladu Karla Černocha, Karla Kahovce či skupiny Olympic. V krátkých úryvcích průběžně oddělují jednotlivé kapitoly. Ústředním hrdinou je známá postava Erbenových detektivních knížek kapitán Michal Exner.

Svérázný elegán tentokrát řeší zapeklitý případ dvou zmizelých starých dam, případ, který je navíc tajemně rámován tím, že se takřka celý odehrává mezi obyvateli kdysi luxusního secesního činžáku. Postupně se tudíž vyjevují souvislosti sahající až do časů předválečných a válečných.

Kapitán Exner není obvyklý, tuctový policista z kriminálky. Prohání se v kabrioletu mercedes, cítí náklonnost k pohledným ženám, ale jeho mozek pochopitelně stále pracuje na sto procent. Sympatické rovněž je i to, že vyprávění není příliš poznamenáno socialistickými reáliemi doby, v níž se odehrává, a nejedná se tudíž o pokleslou adoraci příslušníků VB, jak se to nezřídka v dobových detektivkách stává.

Podstatně větší důraz je tu kladen na vlastní napínavý příběh a jakýsi punkt tajemnosti, který mu skýtají jak zmíněné reminiscence do minulosti, tak prostředí, jakási enkláva popisovaného domu.

Velmi pestrá je i paleta obyvatel, kteří v něm žijí, ať už se jedná o starého právníka, podnikavého instalatéra, bohémského malíře, někdejší majitelku módního salónu či dvě zmizelé staré dámy, jejichž životy se postupně odhalují.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám