Hlavní obsah

Kamila Střihavku v Karlíně ukřižují už potisící

Populární rocker Kamil Střihavka bude 25. dubna ukřižován v roli Ježíše Krista už potisící. Tolikrát totiž ztvárnil od prvního uvedení v Divadle Spirála na holešovickém Výstavišti v Praze hlavní roli v muzikálu Tima Rice a Andrewa Lloyda Webbera Jesus Christ Superstar. Jubilejní představení odehraje na jevišti Hudebního divadla Karlín v Praze, kde se tento projekt uvádí od listopadu 2010. Ve čtvrtek tam bude mít 166. reprízu.

Článek

Česká verze této rockové opery, k níž libreto přebásnil Michal Prostějovský, měla ve Spirále premiéru 22. července 1994. Během tří let dosáhla inscenace režiséra Petra Novotného 1288 repríz a zhlédlo ji přes 850 000 diváků. Střihavka pochopitelně neabsolvoval všechna představení, titulní roli s ním alternovali Dan Bárta, který jinak exceloval v roli Jidáše, Martin Skala a Roman Dragoun.

V Karlíně inscenaci nastudoval americký režisér Gabriel Barre. Hudební nastudování připravil jako ve Spirále dirigent Ota Balage.

Muzikál Jesus Christ Superstar označovaný za rockovou operu vytvořili textař Tim Rice a skladatel Andrew Lloyd Webber v roce 1969. Vypráví o posledních dnech Ježíše Krista od jeho příchodu do Jeruzaléma až po ukřižování. Protože producenti měli strach z reakce věřících a církve, vydali nejprve písničky na gramofonovém albu. Až pak byl muzikál uveden živě na Broadwayi i v londýnském West Endu. O čtyři roky později vznikl podle divadelní verze slavný film v režii Normana Jewisona. Novější filmové zpracování je z roku 2000 v režii Nicka Morrise.

Na podzim 2010 vyšel na DVD záznam koncertního vystoupení Jesus na turné z roku 2003, ve kterém účinkovali protagonisté první české inscenace z 90. let a jejich hosté.

Reklama

Výběr článků

Načítám