Hlavní obsah

Kalvárie Petry Braunové popisuje těžkosti smíření se se sebou

Právo, František Cinger

Petra Braunová letos dokončila trilogii ze života teenagerů Terezy a Michala knihou Princové nemyjou záchody a pokračuje románem Kalvárie v autorském zájmu porozumět dospívajícím. Taková je studentka Jana z malé vesnice, kde nadále žije obětavá bigotní matka. Právě Jana cítí potřebu projít se za vsí souborem kapliček připomínajících Ježíšovu kalvárii.

Článek

Hezká nadaná dívka se musí hodně přetvařovat, dělá se jí totiž špatně při pomyšlení, že by se jí dotkl muž. Smiřuje se s poznáním, že ji přitahují dívky. Stydí se však plně projevit.

Druhou linií je příběh takřka o generaci starší Pavly, která tuto orientaci zjistí až v době, kdy má v zabezpečeném manželství dvě děti. Setkání se svobodomyslnými spolužačkami Májou a Simonou v ní uvolní lavinu, kterou nelze zastavit. Jenomže limity našeho bytí jsou neúprosné, není nám dopřáno vše. A smířit se sám se sebou je někdy to nejtěžší.

Mistryně ve vykreslování charakterů

Zkušená znalkyně dívčí psychiky i autorka knih o uličnictví maličkého Kuby nebo Olivera dokáže vykreslit postavy s mimořádným mistrovstvím. Janina matka je právě takový portrét, podobně i kamarádi Honza nebo Karolína.

Petra Braunová: Kalvárie

Albatros Plus

240 stran

249 Kč

Dokonce se zdá, jako by chtěla zpočátku věnovat stejně velkou pozornost všem postavám, ale příběh si postupně určil vlastní priority. Na každý pád napsala působivý román o tématu, jemuž se česká literatura spíše vyhýbá.

Reklama

Související články

Telefonní seznamy Umberta Eca

Nakladatelství Argo přichází s Bludištěm seznamů, dalším ze souborů ilustrovaných esejů Umberta Eca. Kromě kompletní románové tvorby toho u nás z jeho díla...

Výběr článků

Načítám