Hlavní obsah

Kabát hledá inspiraci pro nové texty, o lásce psát nebude

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Kabát chystá ve své zkušebně v Dubí u Teplic repertoár pro koncert, který se uskuteční 12. září v Praze na Vypichu. Bude to její jediné letošní vystoupení v Čechách, navíc na největším pódiu a s nejlepší aparaturou i výpravou, jaké kdy měla k dispozici. Kvůli zkoušení není čas na tvorbu textů pro chystané album.

Foto: Petr Horník, Právo

Skupina Kabát chystá koncert na 12. září v Praze na Vypichu.

Článek

Přípravy na tento koncert aktuálně odsunuly stranou psaní textů pro nové album, které by Kabát chtěl vydat ještě letos. Chybějí mu totiž už jen texty, melodie písní jsou napsané.

Jejich autor Milan Špalek přiznal, že psaní textů je pro něho nelehká práce, neboť jich už vytvořil mnoho a rád by zachoval dobrou úroveň. Nehodlá navíc psát o lásce.

„Kabát je bigbítová kapela, to v první řadě. Psát o lásce je z mého pohledu klišovité, divné, nebaví mě to. Svoji lásku mám vyřešenou, tak proč bych o tom psal a někomu to vysvětloval,“ říká Špalek.

Napsat písničku o lásce je strašně lehké, to není žádná výzva. Takový text napíše kdejaký blbec.
Špalek, Kabát

"Myslíme si to v kapele všichni. Kdybych přinesl text o lásce, ostatní by mě hnali,“ dodal hudebník.

V repertoáru Kabátu z posledních let jeden text o lásce přece jenom je. Patří písničce Malá dáma, se kterou soutěžil na Eurosongu 2007 v Helsinkách. V podstatě v něm jde o konstatování, že mužská část populace je hloupá a se ženami to dostatečně neumí.

Všechny prožitky již v textech jsou

„Už jsme toho hodně prožili i napsali,“ pokračoval Špalek. „Všechno, co se kolem nás stalo v devadesátých letech, kdy jsme jako kapela frčeli a byl v tom chaos, už v našich textech je. Teď je nám přes čtyřicet, žijeme pomaleji, a tím pádem je míň témat. V nedávné minulosti mi třeba výlet do Španělska zajistil téma Corrida, což pojmenovalo naši poslední desku. Momentálně bych se rád podíval třeba do Ruska, tam by se určitě našla spousta témat,“ uzavřel Špalek.

„Kdybychom měli dost témat, to by se to tvořilo,“ povzdychl si kytarista Tomáš Krulich. „Milan je po nás chce, nabádá nás, abychom mu přinesli nějaký nápad nebo alespoň náznak. Kde je ale brát?“

Jakmile Kabát sleze 12. září z pódia, Špalek se dá do práce. Na něm totiž nyní záleží, jestli nová deska kapely vyjde dříve, nebo později.

Reklama

Související témata:

Související články

Pepa Vojtek dováděl na dovolené v Americe

Čtrnáct dnů si Pepa Vojtek (44) s přítelkyní Jovankou Skrčeskou lebedili na dovolené ve Spojených státech. Navštívili třeba Las Vegas, San Francisco, byli se...

Výběr článků

Načítám