Hlavní obsah

John Cale chce překračovat hranice

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncertem v brněnské Flédě zahajuje ve středu velšský hudebník John Cale krátké turné po České republice, v jehož rámci vystoupí ve čtvrtek od 20 hodin. Cale se proslavil ve skupině Velvet Underground a má neuvěřitelný záběr sahající od rockových písní až po smyčcová kvarteta. Před vystoupením, kde zazní především nové skladby, dal rozhovor Novinkám.

Článek

Ve čtvrtek vám bude 64, neunavují vás turné?

Znovu a znovu jste unaven, je to dlouhé turné, trvá tři měsíce. Jste unaven ráno, jste unaven večer, jste unaven i na pódiu, ale když si pak poslechnete, co jste hrál, je to pěkně divoké a tvrdé. Navíc vystupuji v místech, kde jsme nikdy předtím nehráli, v Bratislavě, v Brně, v Ljublani, což je zajímavé. Vidím, že větší zájem o koncerty mají mladí lidé než stará umělecké komunita.

Proč tak obměňujete své spoluhráče a dáváte přednost mladším muzikantům?

Jde o přístup, potřebujete lidi, kteří se nebojí jít až na ostří nože. Kluci, se kterými jsem nyní, baví pohybovat se na hraně, mají chuť dostat se na místa, kde předtím nebyli. Jeden večer se nám pokazila část vybavení, takže jsme nemohli přejít k dalšímu číslu. Položil jsem prsty na klávesy, začal něco úplně jiného a všichni čtyři jsme se ponořili do improvizace. Bylo to velmi vzrušující pro mě i pro ně, všechny nás to probralo.

Nechystáte živé album?

Ještě nevím, dosud nebyla ani příležitost na to myslet, protože jsme přesně nevěděli, kam pojedeme. Ale přál bych si to, protože to, co děláme na pódiu, je každý večer úplně jiné, což je velmi vzrušující. Líbí se mi, jak tihle kluci hrají.

Sledujete, co dělají vaši bývalí spoluhráči jako Lou Reed nebo Brian Eno?

Ne, já se starám o své věci. V určitém okamžiku splnili svou roli a jsem si jist, že se jim věci daří a přeji jim jen to nejlepší,

Jak jsou v době videa pro vás důležité klipy a DVD?

Je to další prostor, jemuž se nemám čas věnovat, velmi tvrdě pracuji na hudbě. Tato oblast je hájemství Madonny nebo Davida Bowieho, i když se jí věnuje hodně kapel, zabírá jím to čas a přináší jim to úspěch. Asi bychom měli taky něco takového udělat, ale ne něco propracovaného nebo animovaného, spíš v duchu Warholova představení Exploding Plastic Inevitable, kde hráli Velvet Undergound.

Kdo je John Cale

Velšský violista, pianista, kytarista, zpěvák a skladatel John Cale, který se narodil v roce 1942, se proslavil už v závěru šedesátých let jako člen prorocké skupiny Velvet Underground, která dosud ovlivňuje podobu rockové huby. Od svých kolegů ve skupině, která spolupracoval s Andy Warholem, se lišil: byl vystudovaný hudebník, který se věnoval minimalistickým experimentům.

I po rozchodu Velvet Underground se na sólové dráze věnoval především psaní písní, svoje studia zúročil až v devadesátých letech, kdy začal skládat pro film. Natočil na třicet desek, k nejznámějším patří Vintage Violence, Paris 1919, Slow Dazzle a Songs For Drella, kterou nahrál se svým spoluhráčem z velvetů Lou Reedem. Cale je také významný producent - stál mimo jiné  za debutem Patti Smith Horses.

Do Prahy se Cale od počátku devadesátých let vrací pravidelně. Kromě komorních koncertů jsme ho mohli vidět v roce 1993 s obnovenými Velvet Underground a o rok později i v komponovaném programu s Bobem Neuwirthem. Při otevření Archy v roce 1994 také doprovázel japonského tanečníka Mina Tanaku. V roce 1997 se představil s vlastní rockovou kapelou.

(aš)

Reklama

Související témata:

Související články

Cale na koncertě v Praze oslaví narozeniny

Na dvou koncertech v ČR se představí Velšan John Cale. V rámci turné k aktuálnímu albu Black Acetate vystoupí ve středu v brněnské Flédě a o den později...

Výběr článků

Načítám