Hlavní obsah

Jethro Tull zaplnili sportovní halu

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Koncert britské rockové skupiny Jethro Tull vedené flétnistou, kytaristou a zpěvákem Ianem Andersonem, která je na turné k pětatřiceti letům své existence, vzbudil velkou pozornost. V pražské T-mobile Areně se ve středu sešlo možná až deset tisíc lidí. Ti nejvíce ocenili písně skupiny ze 70.let, kdy byla kapela na vrchu své umělecké dráhy.

Foto: archiv PČR Beroun

Vládík pomoc potřebuje

Článek

Velká návštěva koncertu je o to překvapivější, že skupina se od počátku 90. let v České republice objevila už poněkolikáté a i skladní fandové připouštějí, že vrchol své slávy má dávno za sebou. Tvůrčí potenciál kapely se vyčerpal. Na loňskou vánoční desku The Jethro Tull Christmas Album zařadila hodně skladeb z minulosti. A co je ještě podstatnější - Andersonův hlas s lety hodně ztratil na síle.

Slábnoucí hlas

Protože bez nových skladeb by se většina fanoušků docela obešla, na koncertu musela skupina řešit především druhý problém. Že je skutečně závažný, ukázalo už v úvodu podání písně Nothing Is Easy. Skupina proto musela volit skladby, které se snáze zpívají a upřednostňovat instrumentálky, protože na flétnu hraje Anderson pořád dobře. A tak došlo i na ne příliš přesvědčivou úpravu Faurého Pavany, ukázku ze sólové desky kytaristy Martina Barrého či dvě písně z loňské Andersonovy sólovky Rupi´s Dance, v nichž nejsou vokální party tak obtížné. Známé písně Songs From The Wood, Heavy Horses a Too Old To Rock´n´Roll Too Young To Die pak zazněly jen ve směsi témat.

Klady nechyběly

Koncert však měl nemalé klady. Prvním byly velmi dobré instrumentální výkony všech členů. Na sehrané kapele přitom bylo vidět, že ji hudba baví, pianista v přídavku v úvodu hitu Locomotive Breath zaimprovizoval. Za pozornost stála i přepracovaná verze Mother Goose s doprovodem akordeonu a bong. I odklon od hitů, z nichž zazněl už jen Weathercock a samozřejmě dramatický Aqualung  však měl jeden klad - došlo na méně známé písně: blues Beggars Farm z debutové desky This Was a baladu With You There To Help MeBenefitu. Grammy oceněné album Crest Of A Knave pak připomenula Farm On The Freeway.

Jethro Tull sice čas zastavit nedokázali, ale odevzdali skutečně maximum. Ve vrcholných momentech proto dokázali strhnout celou halu, v níž i skeptici zapomněli, že se nepíše rok 1978 ale už za sebou máme první léta nového tisíciletí. Ian Anderson sice přichází o hlas, ale charisma neztratil a Jethro Tull hudbou pořád žijí. Posoudit to mohou ve čtvrtek návštěvníci koncertu v Brně a v pátek v Polné u Jihlavy

Reklama

Výběr článků

Načítám