Hlavní obsah

Jazzman a organizátor Rudy Linka: Bohemia Jas Fest bude propagovat optimismus

Právo, Jaroslav Špulák

Každoročně v červenci se na náměstích několika českých měst koná putovní přehlídka Bohemia Jazz Fest. Letos se situace kvůli pandemii koronaviru jiná, a jiná bude i přehlídka. Nese název Bohemia Jas Fest, bude multižánrová a diváci ji budou moci sledovat online. Začne 27. července v Praze a skončí 1. srpna v Brně. Více prozradil její zakladatel, jazzman Rudy Linka.

Foto: Petr Horník, Právo

Rudy Linka se pořádání letošního ročníku své akce nevzdal.

Článek

Jak se přípravy na letošní ročník vyvíjely?

Doufali jsme, že se pandemie přežene a vše bude v pohodě. Na konci dubna ale bylo jasné, že hvězdy, které jsme měli pozvané například z Ameriky nebo Brazílie, zřejmě nepřijedou.

Letenky se nakupují ve velkém předstihu, aby nebyly tak drahé. Jenže v dubnu nebylo nic jasné, pandemie se nevyvíjela dobře a my věděli, že pokud zahraniční hosty budeme moci přece jen pozvat, letenky budeme kupovat na poslední chvíli, a to už budou velmi drahé. Nad rámec finančních možností festivalu.

A tak jsme se rozhodli, že uspořádáme festival, který obsadíme jmény z české scény, budeme na něm propagovat optimismus a naši republiku. Zastoupených na něm bude více žánrů a pro tento rok se bude jmenovat Bohemia Jas Fest. Slovo jas v názvu znamená jas na konci tunelu. K vidění bude online.

Odkud budete koncerty vysílat?

Ne přímo z náměstí, ale z objektů, které leží v jejich blízkosti. Například v Praze, kde v pondělí 27. července, tedy první den, vystoupí Debbi Kahl, Miroslav Vitouš a Lenka Dusilová, budeme streamovat z Terasy U Prince.

V době, kdy jsme se rozhodli festival uspořádat, mohlo být podle vládního nařízení jen deset lidí na jednom místě. My si řekli, že tím pádem mohou být koncerty buď sólové nebo pro dva, protože v našem týmu je osm lidí. Tím byla kapacita naplněna.

Před dvěma týdny to vypadalo, že naše rozhodnutí bylo předčasné, na koncerty už mohlo více lidí. Jenže pak přišla ze dne na den další omezení, a tak jsme rádi, že nemusíme nic měnit.

Na posledním koncertu v Brně vystoupí kromě Vojtěcha Dyka i Slovák David Kollar, Poláci Electric Shepherds a Maďaři Viktor Toth a Miklos Lukas. Přijedou?

Ano, dorazí. Jsou ze států, ze kterých se k nám nemusí létat, protože dojezdová vzdálenost není velká. Všechno to jsou umělci, které jsme chtěli mít na festivalu už před časem.

Na prvních pěti online koncertech se představí jenom čeští hudebníci. Teprve na závěr zahrají i zahraniční hosté. Na poslední akci v Brně to bude hudební Visegrádská čtyřka.

Kde bude možné přenosy vidět?

Na internetových stránkách Bohemia Jazz Fest, na Facebooku i na YouTube.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám