Hlavní obsah

Jak spravit zlomené srdce, poradí soul-jazzová Diana

Novinky, Stanislav Dvořák

Jednoznačně romanticky je orientováno nové album pop-jazzové hvězdy Diany Krallové Quiet Nights. Pro tiché snění za jarních nocí, naznačených už v titulu, nazpívala nebo spíše "našeptala" dvanáct jazzových i soulových standardů.

Článek

Zpěvačka album zaměřila hodně do oblasti bossa novy, tři kousky si vzala od Antonia Carlose Jobima (Quiet Nights, Este Seu Olhar a notoricky známá The Girl from Ipanema), vynikající So Nice zase od Marcose Vallea.

Zbytek tvoří balady. Působivá je Walk on By Burta Bacharacha, známá i v podání Dionne Warwickové a hlavně nedávno zemřelého Isaaca Hayese, který z ní před čtyřiceti lety vytvořil psychedelicky experimentální soul-funkový úlet trvající asi dvanáct minut.

Další "srdíčková" balada se jmenuje How Can You Mend a Broken Heart a původně ji zpívali sladcí  Bee Gees v roce 1971. Slavnější je ale verze soulového klasika Ala Greena. Že je píseň živá dodnes, dokazuje velmi pomalé, šerosvitné podání Diany Krallové i o dost hlasitější verze rovněž výborné Joss Stoneové, které vyšlo na soundtracku k filmovému trháku Sex ve městě.

Něžná Krallová podává písně přísně "piánko", pokud jde o hlasitost, i když je natočila s velkým orchestrem a doprovází ji spousta smyčců, flétny, hoboje, tuby a další nástroje. Velmi jemně nuancuje zpěv, skvěle uvolněně frázuje. Aranže jsou vzdušné, téměř dokonalé, ale těch smyčců by stejně mohlo být o špetku méně.

Reklama

Výběr článků

Načítám