Hlavní obsah

Irská autorka Enrightová dostala Bookerovu cenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Irská autorka Anne Enrightová dostala nejprestižnější britské literární ocenění - Man Bookerovu cenu. Porota ji poměrně překvapivě odměnila za rodinný epos The Gathering (Shromáždění).

Článek

Podle nás je to velmi působivá, znepokojivá a místy rozhořčená kniha, řekl předseda poroty Howard Davies po dvouapůlhodinovém rozhodování, kdy porotci vybírali z šesti finalistů. Man Bookerova cena je dotována částkou 50 000 liber (přes dva milióny korun).

The Gathering vypráví příběh devíti sourozenců, kteří se sejdou v Dublinu, aby truchlili za svého bratra Liama, jenž spáchal sebevraždu. "Když lidé sáhnou po knize, chtějí nejspíš něco příjemného, aby se potěšili. V takovém případě by možná neměli zkoušet mou knihu," řekla pětačtyřicetiletá autorka.

"Domníváme se, že to je strhující dílo a myslíme si, že o autorce ještě hodně uslyšíme," řekl předseda poroty o Enrightové, která porazila favorizované spisovatele Iana McEwana a Novozélanďana Lloyda Jonese. Kromě nich se do užšího výběru dostal ještě román Angličanky Nicoly Barkerové Darkmans, kniha The Reluctant Fundamentalist (Fundamentalistou proti své vůli) Pákistánce Mohsina Hamida a Animal's People (Lidé zvířat) indického spisovatele Indry Sinhy.

Cena, která se kvůli sponzorovi v posledních letech oficiálně jmenuje Man Bookerova, patří k nejdůležitějším oceněním anglicky psané literatury. Vyhlašuje se od roku 1969 a je omezena na spisovatele z Británie, Irska a britského Společenství. 

Reklama

Výběr článků

Načítám