Hlavní obsah

Indické filmy o lásce a o hokeji bez ledu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Prahy opět zavítá přehlídka filmů z Bollywoodu, indického Hollywoodu, který produkuje nejvíce filmů na světě. V Česku už festival pomalu zapouští kořeny. Letos probíhá 12. až 18. října.

Článek

Bollywood proslul akčními velkofilmy s prvky muzikálu, které na průměrného evropského diváka působí bizarně, ale postupně se vyvinuly i nekomerční filmy se společensko-kritickým obsahem.

Obě oblasti indické kinematografie, které chrlí tisíce filmů, přiblíží festival, který se koná v kině Světozor i na Velvyslanectví Indické republiky. Projekce v prostorách ambasády od 12. do 14. října budou zdarma, kino Světozor navštivte od 15. do 18. října.

"Letošní rok festival nese podtitul Faces of India/ Tváře Indie. Setkáte se nejen s velkolepými bollywoodskými trháky, ale také s řadou vážnějších titulů, nezávislými snímky a výjimečnými dokumentárními filmy. Festival má každý rok bohatý doprovodný program. Součástí jsou setkání a diskuze se zajímavými hosty profesně spojenými s indickým filmem, ochutnávka indické kuchyně, výzdoba kina v duchu Bollywoodu a soutěžní výstava fotografií v prostorách kina Světozor," sdělila mluvčí festivalu Judita Urbánková.

Prvními filmy přehlídky budou Indie do toho a Bobby. Zatímco Indie do toho je drama o sportu,  předsudcích a houževnatosti jednoho trenéra holčičího družstva pozemního hokeje, Bobby je klasický příběh o zakázané lásce. Odehrává se v Bombaji. Syn bohatého obchodníka potká dceru chudého rybáře a oba se do sebe okamžitě zamilují...

Reklama

Výběr článků

Načítám