Hlavní obsah

Hřebejkovo Zahradnictví zahájí festival Finále Plzeň

Právo, míš

Filmový festival Finále Plzeň, který tradičně hodnotí uplynulou sezónu domácí kinematografie pohledem mezinárodních porot, zahájí svůj jubilejní, třicátý ročník 20. dubna předpremiérou prvního filmu nové trilogie režiséra Jana Hřebejka Zahradnictví: Rodinný přítel.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Eva Veruňková Košařová, ředitelka filmového festivalu Finále Plzeň.

Článek

Finále potrvá do 26. dubna a hlavním pilířem bude jako vždy soutěž českých a slovenských celovečerních hraných a animovaných filmů, dokumentů a televizních a internetových projektů.

O laureátech ocenění Zlatý ledňáček rozhodnou tři poroty, které budou vybírat ze čtyřiceti soutěžních projektů. Předsedkyní poroty celovečerních hraných a animovaných filmů bude makedonská herečka a producentka Labina Mitevska, v Čechách známá díky roli Vesny v komedii Samotáři režiséra Davida Ondříčka.

„Díky mezinárodním porotám nejsou žádné snímky favorizované. Letos poprvé dokonce nemáme v porotách ani jednoho českého či slovenského zástupce. Věříme, že tak bude hodnocení ještě objektivnější. Ocenění od mezinárodních porot pak může být pro vítěze ukazatelem toho, zda má jeho film šanci uspět u zahraničního publika,“ řekla ředitelka Finále Eva Veruňková Košařová.

Program doplní nová sekce Německé kino, aktuální filmy z méně známých českých koprodukcí nebo archivní sekce s podtitulem Talent ve vyhnanství. Připraven je i doprovodný program v podobě autorských čtení, výstav, koncertů a srazu s youtubery.

Novinkou budou i filmová promítání na netradičních místech, například projekce sitcomu Kosmo včetně zážitkového odpoledne v prostorách 3D Planetária plzeňské Techmanie. Hlavním festivalovým dějištěm zůstává Měšťanská beseda a DEPO2015 v Plzni. Předprodej vstupenek začíná ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám