Hlavní obsah

Hrdinky oblečené k tanci na sněhu

Právo, Andrea Zunová

„Vězeňkyně ve společné cele moskevské věznice Lubjanka zůstaly s pusou dokořán a protíraly si oči, když jsem se na prahu objevila já, sedmnáctiletá holka s copánky v dětských šatech s pečlivě vyžehleným bílým límečkem,“ vzpomíná Susanna Pečurová, která byla v roce 1951 odsouzena za disidentskou činnost k pětadvaceti letům v sovětských pracovních táborech. Její příběh je jedním z devíti hlavních, které jsou popsány v knize Oblečené k tanci na sněhu (Argo, 247 stran, 298 Kč).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Monika Zgustová napsala další zajímavou knihu.

Článek

Spisovatelka Monika Zgustová v ní zachycuje autentická svědectví devíti „silných, vnímavých a statečných“ žen, které se bezúspěšně snažil zlomit stalinský režim. Tyto ženy se dokázaly vrátit do alespoň zčásti normálního sovětského života. Hrdinky knihy líčí nejen své hrozivé zkušenosti s prostředím stalinských lágrů, ale také návrat do civilu, jenž byl nejednou stejně nesnadný jako pobyt v místech s běžným lidským životem skoro neslučitelných.

Jedna kapitola je věnována Elle Marmanové, která vypráví také o dceři slavné básnířky Mariny Cvetajevové Ariadně. I ta byla poslána do pracovního tábora na Sibiř. Její otec byl zastřelen a matka spáchala ze zoufalství sebevraždu. V knize jsou zveřejněny dopisy, které Ariadna psala spisovateli Borisi Pasternakovi, jenž jí v dobách nejtěžších pomáhal.

Foto: Argo

Obal knihy

Susanna Pečurová se v jednom z pracovních táborů setkala s ženou slavného skladatele Sergeje Prokofjeva Linou. „Byla to silná, houževnatá a nešťastná žena,“ řekla o své spoluvězeňkyni. Silné a houževnaté však byly všechny, o kterých kniha vypráví.

Spisovatelka Monika Zgustová se s nimi seznámila v roce 2008 v Moskvě na setkání bývalých vězňů gulagu.

„Místo toho, abych spatřila stíny bez duše, jak jsem si bývalé vězně představovala, byli mezi těmi, kdo se dostavili, vitální muži a ženy, ačkoli již měli svůj věk a nebyli nikterak zámožní. Překvapilo mě, že jsem na onom literárním a politickém večeru spatřila mnoho žen. „Jak mohly ty ženy tak kruté podmínky přežít?” tázala jsem se, zatímco jsem poslouchala, jak recitují své básně a čtou své povídky a eseje. Toho večera jsem se rozhodla, že z ruského hlavního města neodjedu, aniž bych udělala rozhovory s několika bývalými vězni,“ uvedla pro nakladatelství Argo.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám