Hlavní obsah

Honza Křížek: Blue Effect končí, Radim Hladík tu ale zůstává

Právo, Jaroslav Špulák

Nedělním skonem fenomenálního kytaristy, skladatele a producenta Radima Hladíka končí historie skupiny Blue Effect. Právu to řekl Honza Křížek, jenž od roku 2004 ve skupině zpíval a hrál na kytaru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radim Hladík vlevo a Honza Křížek vpravo.

Článek

„Ano, odchodem Radima skupina Blue Effect skončila. Radim Hladík tu ale se svou hudbou zůstává. Zbyla tu po něm kvanta skvělé muziky i záznamy, které jsme stihli natočit a vydat v posledních letech. Věřím, že díky tomu zůstane fluidum Blue Effectu a Radima Hladíka zachované, protože je to tak správně,“ řekl.

Vyprávěl také o tom, co s Hladíkem zažíval v posledních několika měsících a jakou dostal odpověď na otázky, které si v té době kladl.

„Letos v dubnu lékaři Radimovi oznámili, že kvůli fibróze už nebude moci hrát. Potom mu ale nabídli dýchací přístroj, se kterým ho na pódia pustili. Absolvoval s ním několik dalších měsíců, a i když to pro něho nebylo komfortní, všechna vystoupení hrál naprosto naplno,“ vzpomíná Křížek.

Foto: ČTK

Radim Hladík v pozadí, Honza křížek vpředu.

Nechápal prý, proč Hladík nezvolní a více neodpočívá. „Napadlo mě, že bychom mohli hrát méně koncertů. Za těch třináct let, co jsme byli spolu, jsme totiž odehráli ročně sto dvacet až sto padesát vystoupení. Říkal jsem si, že vzhledem ke svému zdraví by měl polevit a víc se šetřit.“

Odpověď na všechny otázky, které z Hladíkovy velké hudební aktivity v posledních měsících plynuly, dostal Křížek v neděli ráno, v den kamarádovy smrti. „Teď už vím, že chtěl žít naplno a dělat to, co bylo jeho poslání, co mu bylo dáno do vínku a co miloval. Chtěl trávit život s kytarou, kapelou a s fanoušky. Pro mě je to odkaz, který musím naplnit a držet dál,“ dodal se slzami v očích Křížek.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel kytarista a skladatel Radim Hladík

V neděli ráno zemřel kytarista Radim Hladík. Podlehl následkům fibrózy plic, se kterou bojoval několik roků. Bylo mu 69 let. Novinkám.cz to řekla jeho...

Výběr článků

Načítám